Volledig scherm
Een volle kerk tijdens de laatste mis in de OLV van Lourdeskerk. © Gerard Burgers

Kerk Doorwerth wordt bed and breakfast

DOORWERTH - De rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouw van Lourdes in Doorwerth sluit na bijna 84 jaar haar deuren. In het monumentale gebouw komt een bed and breakfast.

Frits van Loon kijkt over zijn schouder, richting het altaar. ,,Ik kom hier al zo lang, heb mijn moeder hier nog begraven’’, zegt de Doorwerther (73). ,,Ik ken de mensen en de mensen kennen mij, we zijn een hechte groep.’’ Hij blijft even stil, kijkt het kerkgebouw rond en zegt dan met een snik in zijn stem: ,,Het is wel zwaar.’’

Steunpunt

De katholieke OLV van Lourdeskerk aan het Van der Molenplein was op één dag na 84 jaar lang een steunpunt voor Doorwerthse gelovigen. De parochie staat bekend als een warme gemeenschap. Deze werd door de jaren heen echter steeds kleiner, waardoor het sluiten van de kerk onvermijdelijk werd.

In het monumentale gebouw komt een bed and breakfast. De vergaderruimte achter de kerk wordt een woning. De parochianen houden voortaan oecumenische vieringen in de protestantse Ontmoetingskerk. Er zijn plannen voor een kapel op de begraafplaats.

Parochies

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Henri ten Have leidt de laatste mis. © Gerard Burgers

De OLV van Lourdeskerk die op 12 februari 1934 werd gewijd door de aartsbisschop van Utrecht, kende destijds 270 parochianen. In 1967 was dit aantal gegroeid tot 1.567. Mede door het teruglopende kerkbezoek vond een reorganisatie plaats. Elf parochies in de gemeenten Renkum, Ede, Rhenen, Veenendaal en Wageningen werden in 2010 samengevoegd tot de parochie Titus Brandsma.

De laatste tijd schoven er in de Lourdeskerk 40 tot 60 gelovigen aan tijdens een dienst. Tijdens de afsluitende bijeenkomst, afgelopen zondag, was het godshuis goed gevuld.

Bijzonder

Voor het echtpaar Jan Olimulder (70) en Anneke Huiskamp (70) uit Arnhem komt de sluiting op een bijzonder moment. ,,Ik ben in deze kerk als pastor geïnstalleerd’’, zegt de inmiddels gepensioneerde Olimulder. ,,Mijn eerste viering hier was op 11 februari in 2007, dezelfde dag en maand als de afsluitende dienst.’’

Hij heeft de parochie als warm en betrokken ervaren. ,,Er was een contactgroep die nieuwe mensen verwelkomde’’, zegt hij. ,,Je proefde de goede sfeer tijdens de vieringen.'' Zijn vrouw denkt dat de inrichting van de kerk ook bijdroeg aan het goede gevoel. ,,Kijk eens naar die warme aankleding’’, zegt ze wijzend. ,,Deze kerk is ook niet zo traditioneel groot, dat zorgt voor een knusse sfeer.’’

Monument

Wellicht krijgt de bed and breakfast die in het kerkgebouw komt een vergelijkbare ambiance. Het gebouw is immers een monument, dus blijft veel ervan behouden. Zo kunnen toekomstige gasten in de ontbijtzaal (de gebedsruimte) tijdens het verorberen van hun broodje de tekst op het 'lint' tussen de steunbalken en de uitlopers van het dak proberen te ontcijferen.

Volgens Cor van den Berg (58) uit Heelsum droeg de maandelijkse lunch na de dienst bij aan de goede sfeer. ,,Dan leer je elkaar pas echt goed kennen.’’ Hij kan in de katholieke kerk in Heelsum terecht, totdat die in juli sluit. ,,Dan ga ik naar Renkum, Wageningen of Ede.’’

Ontmoetingskerk

De Doorwerthse parochianen zoeken nu hun toevlucht een paar 100 meter verderop, in de protestantse Ontmoetingskerk. Daar houden ze elke derde zaterdag van de maand een oecumenische viering.

Ook zijn er plannen voor een kapel bij de ingang van de begraafplaats aan de Seelbeeckweg, aan de andere zijde van de rotonde bij de Van der Molenallee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.