Volledig scherm
Het nieuwe Kerkplein in Arnhem: op de voorgrond de Jansbeek en op de achtergrond het filmhuis (linksonder het horecabedrijf). Bij het hek: Theo Reesink en Ronald van Dijk (voorgrond) © Marina Popova

Kerkplein in Arnhem wordt steeds aantrekkelijker

ARNHEM - De contouren van het nieuwe Kerkplein in Arnhem worden steeds duidelijker. Trekkers zijn de Jansbeek die eind dit jaar door de stad stroomt en het filmhuis Focus Filmtheater dat in maart proef gaat draaien.

De Jansbeek komt pal langs het café van Focus Filmtheater, dat op het Kerkplein verrijst, te lopen. ,,Net als voor de Tweede Wereldoorlog stroomt de beek strak tegen de bebouwing rond de Eusebiuskerk", zegt landschapsarchitect Theo Reesink, die verantwoordelijk is voor de gedaantewisseling die het Kerkplein ondergaat. 

Kale plein

Uitgangspunt bij het herinrichting van het plein is de historische situatie. Het Kerkplein kende vroeger dichte bebouwing: woningen en winkels in smalle stegen. Net als in andere delen van de binnenstad. ,,In dit wederopbouwgebied komen de stegen niet meer terug. Maar het kale, lege Kerkplein zoals wij dat jaren kenden, is ook verleden tijd", zegt Reesink. 

Quote

En voor kinderen is het natuurlijk leuk erin te spelen

Ook moest de Rijn bij de binnenstad worden betrokken. Dat was een ander uitgangspunt. ,,Daar is 20 tot wel 30 jaar overgepraat. Maar nooit gebeurde er iets. Tot 2,5 jaar geleden. Nu ontstaat er eindelijk een aantrekkelijk en open verblijfsgebied met water, terrassen, bruggetjes en trappen. Mensen die een  half jaar niet in de stad zijn geweest, herkennen het Kerkplein niet meer terug", zegt Ronald van Dijk, projectleider en uitvoerder zuidelijke binnenstad. 

Volgens verantwoordelijk wethouder Gerrie Elfrink heeft de beek naast het gegeven dat hij mooi en historisch is meer voordelen. De Jansbeek brengt verkoeling op hete dagen en kan overtollig regenwater afvoeren. ,,En voor kinderen is het natuurlijk leuk erin te spelen." 

Zichtbaar maken

De interesse en het enthousiasme voor het project neemt volgens hem met de dag toe. ,,Vanuit het hele land stijgt de belangstelling voor hoe wij hier in Arnhem de historische Jansbeek in de binnenstad terugbrengen en zichtbaar maken."

 Net zo enthousiast is Reesink over het nieuwe plein dat ontstaat tussen de Eusebiuskerk en de nieuwbouw achter het filmhuis. ,,Rond de hele kerk worden bomen geplant, behalve waar het grote raam zich bevindt, zodat het een eigen sfeer krijgt."

Voor het filmhuis komt een groter plein dat de naam van actrice Audrey Hepburn krijgt. Ook  hier komen bomen. Er is plek voor terrassen en het verzetsmonument Mens tegen Macht, dat dichtbij het gemeentehuis staat, verhuist hierheen. ,,Hier zal een waardige dodenherdenking kunnen worden gehouden", zegt Reesink. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.