Volledig scherm
Het werk Forming Synchrony toont de training van stuntpiloten van de Franse luchtmacht. De video is gemaakt door kunstenaar Sjoerd Knibbeler en is te zien in De Groen in Arnhem. © PR

Kijken naar een vliegdemonstratie die je niet ziet

Cultuur, expositie, de GroenARNHEM - Hoe maak je iets zichtbaar dat onzichtbaar is, zoals de wind of het verstrijken van de tijd? Sjoerd Knibbeler kan het. Hij laat dat op meesterlijke wijze zien bij Collectie De Groen in Arnhem.

Forming Synchrony is het meest in het oog springende werk dat Sjoerd Knibbeler bij De Groen laat zien. De Amsterdamse kunstenaar had het grote voorrecht om het wereldberoemde team van de Patrouille de France te mogen filmen tijdens een training. De piloten van het stuntteam van de Franse luchtmacht oefenen hun halsbrekende toeren onder andere door in gedachte alle manoeuvres door te lopen.

Loopings

Op de video zitten de acht piloten ‘in formatie’ op stoelen in een hangar, velen met gesloten ogen, en vliegen in gedachte hun vliegdemonstratie. Ze doen dat synchroon en in slow motion, in opperste concentratie. Ze maken met hun handen de loopings die ze ook in het echt doen, en buigen met hun bovenlichaam van links naar rechts, alsof ze daadwerkelijk in hun straaljager zitten.

Wat Knibbeler filmt, is eigenlijk een vliegdemonstratie die je niet ziet. Hij maakt met zijn video het onzichtbare zichtbaar. 

Maanvoertuigen

Knibbelermaakte ook een serie van modellen van allerlei historische maanvoertuigen, die hij in een miniatuurmaanlandschap fotografeerde. 

Om het extra bijzonder te maken, werden de foto’s buiten bij maanlicht opgenomen op een plek in de Noordoostpolder, waarbij de sluiter van de camera een half uur open stond. Doordat de sluitertijd zo lang was, zie je de sterren aan de bewegende sterrenhemel als vegen in de donkere lucht: zelfs het verstrijken van de tijd wordt zo zichtbaar.

Within Reach, Sjoerd Knibbeler, tot en met 25 maart 2018, Collectie De Groen, Weverstraat 40 in Arnhem, woensdag tot en met zondag 11.00 tot 18.00 uur, tussen 24 december en 3 januari gesloten. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.