Kinderopvang Montessori Arnhem nog altijd niet in orde

ARNHEM - De Montessori-kinderopvanglocaties in Arnhem, in handen van Vastplan BV uit Apeldoorn, hebben hun zaken nog altijd niet op orde. 

Dat blijkt uit recente inspectierapporten van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat de locaties nog steeds niet aan de eisen voldoen.

De geschiedenis met Vastplan BV gaat terug tot 2015. Toen werd voor het eerst duidelijk dat van alles mankeerde aan de locaties. Zoals onveilige gebouwen, vieze ruimtes en niet of nauwelijks spelmateriaal.

Ultimatum

Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

De gemeente Arnhem ging in het najaar van 2016 in gesprek met eigenaar Rinald Kloppenberg. De bedrijfsontwikkelaar uit Apeldoorn werd een ultimatum gesteld: op 1 januari 2017 moest bij al zijn vestigingen in Arnhem de boel in orde zijn. Tegelijkertijd plaatste de gemeente de Montessori-kinderopvanglocaties van Kloppenberg onder verscherpt toezicht.  

Bij Montessori Kinderopvang de Waterberg aan de Schelmseweg is een grote wisseling van personeel een probleem. Het ziekteverzuim is hoog, er staan constant invalkrachten voor de groep. Volgens Vastplan draaien nieuwe invallers eerst 'extra' mee, zodat zij goed ingewerkt worden. Volgens de inspectie klopt dat niet. 

'Uit het rooster blijkt dat invalkrachten alleen op een groep staan zonder dat een beroepskracht in het pand aanwezig is'. De oudercommissie van De Waterberg zegt zich zorgen te maken over de grote wisselingen onder het personeel. 

Tekortkomingen

Ook bij de Montessori-opvanglocaties Sonsbeek, Binnenstad en de Sterrenberg zijn opnieuw tekortkomingen geconstateerd. Te warme slaapkamers, het ontbreken van een verklaring van goed gedrag bij een medewerker en richtlijnen op het gebied van kindermishandeling en hygiëne die niet worden nageleefd. 

Een woordvoerder van Vastplan BV uit Apeldoorn zegt dat grote wisselingen van personeel en een hoog ziekteverzuim hen niet te verwijten valt. ,,Dat is overmacht.’’

Volgens de gemeente Arnhem is de kwaliteit van onder andere De Waterberg omhoog gegaan door het inzetten van verscherpt toezicht.  ,,Voor de nu geconstateerde tekortkomingen zullen wij wederom conform ons handhavingsbeleid handhaven.’’

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.