Centrale ruimte en het cellencomplex in de voormalige penitentiaire inrichting De Koepel.
Volledig scherm
Centrale ruimte en het cellencomplex in de voormalige penitentiaire inrichting De Koepel. © Erik van't Hullenaar

Koepelgevangenis Arnhem te koop voor zak geld én goed plan

ARNHEM - Het is zonder twijfel één van de meest markante gebouwen van Arnhem: de koepelgevangenis aan de Wilhelminastraat. Het pand staat sinds maandag officieel te koop.

Niet per se voor de hoogste bieder, zo laat het Rijksvastgoedbedrijf weten. Geïnteresseerden moeten met een goed plan komen, willen ze een kans op de historische gevangenis maken. 

Geen vaste vraagprijs

Het is alweer twee jaar geleden dat de laatste gedetineerden vertrokken uit de koepelgevangenis. Nadien namen zo'n 400 vluchtelingen intrek in het historische pand, dat is gebouwd in 1882. Sinds eind 2016 zijn zij vertrokken. Op incidentele basis vinden er nog evenementen plaats in de koepelgevangenis.

Er is geen vaste vraagprijs voor, zo laat een woordvoerster van het Rijksvastgoedbedrijf weten. ,,Dat is niet onze werkwijze. Het gaat om een goed bod én een goed plan.’’

Van ICT-campus tot Vierdaagsehotel

De afgelopen twee jaar passeerden al een hoop ideeën de revue. Zo wilden hackers in de koepelgevangenis een ICT-campus onderbrengen en deed de monumentale gevangenis vorige zomer zelfs even dienst als Vierdaagsehotel

De toekomst van het ruim 1.700 vierkante meter grote gebouw ligt wat betreft het Rijksvastgoedbedrijf volledig open. Zelfs een gedeeltelijke sloop behoort tot de mogelijkheden, zolang het historische karakter behouden blijft. ,,Samen met de gemeente Arnhem hebben we een aantal voorwaarden opgesteld’’,  aldus de woordvoerster. ,,Daarbinnen is van alles mogelijk.’’

Geen overlast

Een belangrijke voorwaarde is dat de nieuwe invulling van de koepelgevangenis geen overlast in de buurt veroorzaakt. Ook moeten potentiële gegadigden aantoonbare ervaring hebben met de herontwikkeling van vergelijkbare panden. 

Eind december sluit de inschrijving, dan moeten alle ideeën binnen zijn bij het Rijksvastgoedbedrijf. Als alles voorspoedig loopt, kan in het voorjaar van 2018 een nieuwe eigenaar zijn intrek nemen in de koepelgevangenis.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.