Volledig scherm
Oud-Gele Rijders genieten van een frietje bij 'De Saks'. © Marc Pluim

Laatste regiment Arnhemse Gele Rijders haalt herinneringen op met friet en kroket

ARNHEM - Het is een stukje nostalgie. Alweer bijna twintig jaar geleden  vertrokken de Gele Rijders uit Arnhem. Nu, tijdens het 225-jarig jubileum, haalt het laatste regiment dat in de Saksen-Weimar kazerne gelegerd was herinneringen op bij snackbar De Saks. Met een gratis frietje mét en een kroket.

Hoe vaak ze hier indertijd een snack aten? Luid gelach. ,,Misschien kunnen we dat beter niet zeggen", klinkt het. Maar toch tenminste wel een keer of twee per week. 

In De Saks hangt de muur vol met oude krantenartikelen en afbeeldingen. Het lijkt even alsof de tijd is teruggedraaid.  Voor een groot deel van de veteranen is het de eerste keer dat ze hier weer zijn sinds hun vertrek in '99.  Sindsdien is er niets veranderd aan het interieur van de snackbar. Behalve dan de gokkast: die is weg.

Periode afsluiten

Een deel van hen heeft de kazerne zelfs niet meer gezien sinds ze in februari '99 op uitzending naar Kosovo gingen, de missie KFOR-1. ,,Toen we terugkwamen uit Kosovo zijn we direct naar de nieuwe locatie gegaan, op 't Harde", vertelt Arjan Dijkhuizen (45). ,,Eigenlijk heb ik die periode nooit echt afgesloten." Vandaag kan dat dus wèl. In de kou, maar met een frietje.

En er zullen nog meer herinneringen opgehaald worden vandaag. Erwin Uiterwijk (47) heeft een USB-stick bij zich met een enorme collectie foto's uit die periode. ,,Het zijn er ruim 4000. Ik heb alle negatieven gedigitaliseerd."

Na de friet stappen de Gele Rijders in de grote Breng-bus die het bedrijf voor de gelegenheid aan de veteranen ter beschikking heeft gesteld. Er is nog een uur te doden tot het defilé, dus Gele Rijder én chauffeur van de dag Dave Smaak oppert een toertje door Arnhem - de 'trip down memory lane' wordt vervolgd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.