Volledig scherm
Niek van der Velden in actie op archiefbeeld. © Getty

Leerlingen Beekdal Lyceum naar Olympische Winterspelen

ARNHEM - Voor het eerst in de historie van de school is het Beekdal Lyceum uit Arnhem vertegenwoordigd op de Olympische Spelen. Snowboarder Niek van der Velden (17) en zitskiër Jeroen Kampschreur (18) maken de komende maanden deel uit van de teams die in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang namens Nederland op jacht gaan naar medailles.

Na die sportieve missies wacht beiden een nieuwe uitdaging: het behalen van hun havo-diploma op het Beekdal.

Furore

De tekst gaat onder de foto verder

Volledig scherm
Niek van der velden. © ANP

Het Beekdal Lyceum maakt al jaren deel uit van het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal. Door middel van onderwijs op maat worden jonge sporttalenten, die op Papendal trainen en wonen, in de gelegenheid gesteld opleiding en topsport zo goed mogelijk te combineren.

Het Beekdal-succes komt niet uit de lucht vallen. Zo won Matthijs Büchli op de Olympische Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro een zilveren medaille bij het baanwielrennen. En maakten Tess Wester, Laura van der Heijden en Lois Abbingh op diezelfde spelen furore (vierde plaats) met de Oranje handbalvrouwen. Voor alle vier geldt dat ze ten tijde van hun succes als ex-leerling van het Beekdal door het leven gingen. Niek van der Velden en Jeroen Kampschreur zijn de eerste ‘Beekdallers’ die gedurende hun olympisch avontuur nog op school zitten.

Snowboarder Niek van der Velden, afkomstig uit het Brabantse Nispen, kwalificeerde zich afgelopen week in het Zwitserse Laax zonder in actie te komen. Met zijn 34ste plaats op de wereldranglijst is hij niet direct een medaillekandidaat.

Kanshebber

Wel kanshebber op eremetaal, en wellicht zelfs goud, is Jeroen Kampschreur. De zitskiër uit Leiderdorp -  geboren zonder scheenbenen, al in zijn eerste levensjaar werden zijn benen geamputeerd - won vorig jaar op de wereldkampioenschappen in Tarvisio goud op de onderdelen slalom, reuzenslalom en de supercombinatie. Kampschreur neemt deel aan de Paralympische Winterspelen, die van 9 tot en met 18 maart plaatsvinden in Pyeongchang.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.