Volledig scherm
Het Goeman Borgesiusplein, een van de plekken waar de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem huizen heeft. © Rolf Hensel

'Maak een einde aan belangenverstrengeling huisvester ambtenaren'

ARNHEM - De belangenverstrengeling bij de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren te Arnhem (WBvA) moet stoppen. Dubbelrollen zullen uit elkaar worden getrokken. Dat verzekerde wethouder Geert Ritsema (Volkshuisvesting) maandagavond de gemeenteraad.

Bij SP en PvdA leven 'grote zorgen' over de woningbouwvereniging, waar het nu al bijna anderhalf jaar onrustig is. De kas is leeg en bestuurlijk heeft de WBvA de zaakje allesbehalve op orde. Huurders hebben zitting in het verenigingsbestuur, de adviseur van het bestuur is tevens leverancier.

Aan dat risico van belangenverstrengeling moet een einde komen, vindt Ritsema. De reden dat zittende bestuursleden toch deel uitmaken van een te formeren interim-bestuur is wat hem betreft simpel: ,,Als je het hele bestuur wegstuurt, dan ben je ook het geheugen van de vereniging kwijt."

Elimineren

Ritsema verzekerde dat 'de rol van de huidige adviseur komt te vervallen'. Het interim-bestuur is wat hem betreft 'een stap naar het elimineren van belangenverstrengeling'. Er worden een professionele voorzitter en een secretaris aangetrokken en er moet een Raad van Commissarissen komen met een controlerende functie. 

De problemen bij de woningbouwvereniging kwamen in de openbaarheid toen het verenigingsbestuur in de zomer van 2016 in een tijdsbestek van tien dagen alle 180 woningen wilde verkopen. Daarover ontstond grote onrust. De gemeente Arnhem stak een stokje voor de transactie en is sindsdien betrokken bij het maken van een toekomstplan. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.