Afdelingsmanager Wout Tiedink (midden) van de Makro in Duiven met de 'Harries' van het bedrijf die vol enthousiasme mensen met een beperking begeleiden in hun baan. Links Heleen Peters, rechts Pascal Groenewoud.
Volledig scherm
Afdelingsmanager Wout Tiedink (midden) van de Makro in Duiven met de 'Harries' van het bedrijf die vol enthousiasme mensen met een beperking begeleiden in hun baan. Links Heleen Peters, rechts Pascal Groenewoud. © Harry van der Ploeg

Makro in Duiven gelauwerd als beste sociale ondernemer van Gelderland

ARNHEM - De Makro in Duiven is uitgeroepen tot ‘beste inclusieve ondernemer’ van Gelderland. Dit omdat het bedrijf als inspirerend voorbeeld geldt voor alle werkgevers die hun best doen om personeel met een arbeidsbeperking in dienst te nemen en op te leiden.

Afdelingsmanager Non Food Wout Tiedink werd donderdag  met veel lof in de bloemetjes gezet tijdens de regionale versie van de ‘Dag van de Duizend Voorbeelden’ in de Koepelkerk in Arnhem, een nationale manifestatie van 1000 ondernemers die de zogeheten ‘Banenafspraak’ omarmen. Sinds 2015 geldt het motto dat werkgevers samen ‘op weg zijn naar 100.000 banen’ voor mensen met een arbeidshandicap. Op dit moment loopt het bedrijfsleven voor op de jaarplanningen tot 2026. De overheid blijft fors achter.

Ambassadeur

De Makro in Duiven behoort tot de koplopers. ,,Mijn dochter kreeg een herseninfarct toen ze zes was”, vertelt Tiedink. Hij weet daarom als geen ander hoe lastig het is om dan later als jongere aan het werk te komen. Die ervaring heeft hem een fijne antenne gegeven om bij alle mogelijke mensen te herkennen waar hun talenten liggen en banen daarop aan te passen. Het heeft hem ook tot ambassadeur gemaakt van ‘inclusief werkgeven’ bij de Makro. Inclusief, een term overgenomen uit de Engelse taal, staat voor het begrip ‘iedereen hoort erbij’. Een goede inclusieve werkgever ‘kan omgaan met verschillen tussen mensen en benut de meerwaarde van diversiteit in zijn bedrijf', zo heet het officieel. 

Tiedink heeft mensen aan zijn zijde staan die nieuwe werknemers met een handicap intensief begeleiden. Harries heten ze in het ludieke jargon van de Banenafspraak: een ideale collega die speciaal is opgeleid in hulpvaardigheid Bij de Makro zijn dat Heleen Peters en Pascal Groenewoud. Ze genieten als ze een nieuweling zien groeien in een baan. ,,Daar krijg ik echt een kick van", zegt Groenewoud vanuit de grond van zijn hart. ,,Als je Harrie wilt worden moet je dat willen vanuit sociaal oogpunt”, vervolgt hij. ,,Belangrijk is dat je eerlijk bent. Schroom niet om mensen aan te spreken op hun gedrag. Dat willen ze juist.” 

Maatwerk

Tiedink vertelt dat de Makro in Duiven inmiddels drie mensen in vaste dienst heeft genomen en dat het de bedoeling om daar nog drie aan toe te voegen. Niet met iedereen klikt het, zo erkent hij volmondig. ,,Het werk moet bij je passen. Als het niet lukt gaan we op zoek naar een alternatief. Zo iemand is nu bijvoorbeeld aan de slag bij een loonwerker. ,,We zien bij alle mensen mogelijkheden. We hebben ook een statushouder een dienst genomen. Een Syriër, een advocaat, inmiddels anderhalf jaar bij ons. Hij spreekt nu perfect Nederlands.”

Marcel Hielkema kondigt namens de werkgevers aan dat er nog meer van dit soort bijeenkomsten zullen volgen. Hij erkent dat het niet overal even makkelijk gaat. Ook het stelsel van loonkostensubsidies blijkt nog te ingewikkeld voor werkgevers. De overheid belooft inmiddels beterschap in die richting. Voor hulp inclusief ondernemen kunnen werkgevers een beroep doen op het Werkgevers Servicepunt Midden Gelderland, de daarbij behorende  netwerkorganisatie Inclusief Werkgeven Midden Gelderland en de Stichting Inclusief Midden Gelderland

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.