Volledig scherm
De inval in de Valckenierstraat in Arnhem op 27 september. © EPA

Marcouch heeft voldoende aan 4 ton voor aanpak radicalen

ARNHEM - De Arnhemse aanpak van radicalisering functioneert afdoende. Meer geld dan de 400.000 euro van het Rijk die de stad jaarlijks voor dit doel krijgt is dan ook niet nodig. Dat vindt burgemeester Ahmed Marcouch. Hij zei woensdagavond tijdens het raadsdebat over radicalisering, aangevraagd door de SP.

De gemeenteraad was unaniem lovend over het optreden van politie, veiligheidsdiensten en andere betrokkenen bij de invallen van in woningen in Arnhem, Huissen, Weert, Vlaardingen en Rotterdam. Met deze gecoördineerde actie op donderdag 27 september werd een terroristische cel van zeven personen opgepakt in Arnhem (drie) en Weert (vier). Vijf personen kwamen uit Arnhem. De andere twee hebben hun wortels in de Rijnstad.

PVV

De PVV greep het debat aan om vooral te wijzen op het hoge percentage niet westerse allochtonen in Arnhem. Vooral in de wijken Immerloo 2 en Presikhaaf 2 ligt dat percentage boven de vijftig procent van de bevolking. Als door wespen gestoken doken de raadsleden af op de interruptiemicrofoon. Vooral de opmerking dat de-radicalisering voor de PVV hetzelfde betekende als de-islamisering was koren op de molen van Yilderim Usta van Denk - Verenigd Arnhem. 

,,Weet u wel dat u met uw opmerkingen duizenden Arnhemmers buitenspel zet?", vroeg Usta aan PVV-fractievoorzitter Coen Verhey. Deze bleef echter op het standpunt staan dat de islam een radicale ideologie was. ,,En ik praat voor de mensen die op ons gestemd hebben."

Quote

Het lijkt of ik Wilders hoor praten.

Mark Coenders, Fractievoorzitter GroenLinks

,,Het lijkt alsof ik Wilders hoor praten", zei fractievoorzitter Mark Coenders van GroenLinks. Hij laakte de manier waarop Verhey bevolkingsgroepen tegen elkaar opzette. 

Marcouch nam uitgebreid de tijd om terug te blikken op de 27e september, maar ook op de jaren dat de gemeente de groep van zo'n 25 personen gevolgd heeft. Met de arrestatie van zeven personen die vergaande plannen hadden om een aanslag te plegen is de angel uit die groep. 

Na de invallen is Marcouch de wijken ingegaan en heeft hij de families bezocht die banden hebben met de verdachten. Hij kon zich voorstellen dat de familieleden erg geschrokken zijn, maar geloofde niet dat ze niet wisten dat de jongeren en jong volwassen waren geradicaliseerd. 

Begeleiding

De gemeente zal onder meer zorgen voor begeleiding van de familie om te voorkomen dat andere kinderen in het gezin dezelfde weg opgaan. Ook heeft hij met heel veel mensen in de wijken gesproken die de invallen van nabij hebben meegekregen. 

Quote

We doen er voldoende aan om onze stad te beschermen. Kan het beter? Ja, altijd en ik kan niet garanderen dat we nooit risico's lopen

Burgemeester Ahmed Marcouch

Hij weersprak het idee van de PVV dat Arnhem een broeinest van extremisme was. ,,Arnhem is een stad met 150.000 mensen met verschillende achtergronden, die op een goede manier met elkaar omgaan. Maar Arnhem is ook een stad met deze geradicaliseerde jongeren. Dat weten we en we doen er voldoende aan om onze stad te beschermen. Kan het beter? Ja, altijd en ik kan niet garanderen dat we nooit risico's lopen, maar de aanpak van radicalisering heeft gewerkt."

Hij haalde daarbij de complimenten voor de Arnhemse aanpak aan van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.