Marcouch: Tegendemonstratie Wilders was een schande

VIDEOARNHEM - De demonstratie van Geert Wilders en de PVV tegen zijn voordracht als burgemeester van Arnhem, begin juli, was een schande. Dat zei Ahmed Marcouch vrijdagmiddag vlak na zijn installatie als eerste burger van de Gelderse hoofdstad. Vlak voor zijn beëdiging werd de ceremonie nog kortstondig verstoord door enkele leden van het rechtse Pegida.

Marcouch is in korte tijd doordrongen geraakt van het oorlogsverleden van de stad en de evacuatie na de Slag om Arnhem in september 1944. ,,De geschiedenis van Arnhem geeft u een speciale gevoeligheid voor discriminatie’’, stelde de burgemeester. Hij noemde de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug 'symbolen van strijdbaarheid en moed'. 

Wilders
,,De Haagse Wilders bleek van deze Arnhemse geschiedenis totaal geen besef te hebben toen hij kwam demonstreren tegen de komst van deze burgemeester die in volle overtuiging trouw zweert aan wet en vaderland. Juist hier, wat een schande eigenlijk. Alle hulde voor de nuchtere reacties uit Arnhem.’’

Marcouch maakte duidelijk hoe blij hij is met zijn nieuwe baan en benadrukte nog eens dat hij burgemeester wil zijn voor alle Arnhemmers, 'arm en rijk, jong en oud, geleerd en analfabeet, hetero en homo, oorlogsoverlevende en veteraan'. ,,Ik wil graag dat wij vrij kunnen zijn om te zijn wie wij zijn.’’

Toekomst
Veiligheid is cruciaal voor de opvolger van Herman Kaiser, die jarenlang werkte als politieman voor hij politiek actief werd. Het is de sleutel, vindt Marcouch, en hij gaat zich er voor inzetten. ,,Mensen die veilig zijn, voelen de ruimte om te leren, te werken, te wonen en lief te hebben. Zo bereiken zij een betere toekomst.’’

In het stadhuis in Arnhem heerst de nodige onvrede over de bestuurscultuur. Die kwam tot uiting na de tweede coalitiebreuk (eerst stapte GroenLinks op, daarna de ChristenUnie) in een paar jaar en het vroegtijdige vertrek van alweer de vierde wethouder. Uit een onderzoek, op verzoek van de gemeenteraad, moet lering worden getrokken.

Volledig scherm
Ahmed Marcouch tijdens zijn aanstelling als burgemeester van Arnhem. © DG

Wespennest
'Prima', vindt Marcouch. Hij heeft nog niets gezien van 'het bestuurlijke wespennest waarvoor ik ben gewaarschuwd'. ,,Dit gaat goed komen, want ik zie uw verbindende kracht.’’ Hij ziet strijdlust in de stad, en dat spreekt de nieuwe eerste burger van Arnhem zeer aan.

Quote

Vitesse bleek wel degelijk in staat de KNVB Beker te winnen

Wie echt wil, en zich vol inzet, kan wel degelijk van een dubbeltje een kwartje worden, benadrukt Marcouch. 'Kan wél', is zijn lijfspreuk en die mentaliteit heeft hij ook in zijn nieuwe stad gevonden. Dat Arnhemmers zwartgallig zijn, is wat hem betreft 'een mare'. ,,Vitesse bleek wel degelijk in staat de KNVB Beker te winnen."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.