Maria van Renkum gaat op reis
RENKUM/ NIJMEGEN - Ze vormt al sinds het jaar 1350 het hart van Katholiek Renkum, het Mariabeeld in de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk in dat dorp. Maria van Renkum, zoals het beeldje wordt genoemd, heeft volgens de gelovigen helende gaven. Het leverde Renkum de bijnaam 'het Lourdes van boven de grote rivieren' op. Twee keer per jaar gaan zieken van heinde en verre op bedevaart naar Maria van Renkum in de hoop op genezing.
Delen per e-mail
Maar in oktober gaat Maria van Renkum zelf op reis, al is het niet ver en ook niet voor zo lang. Het Valkhof Museum in Nijmegen wordt voor drie maanden haar nieuwe thuis. Professor Oosterman van de Radboud Universiteit in Nijmegen richt daar een expositie in over Maria van Gelre. Deze als Marie d'Hartcourt (1380-1428) in Frankrijk geboren vrouw behoorde tot de hofhouding van Valentina Visconti en trouwde in 1405 met de Hertog van Gelre.
Van haar is onder meer bekend dat ze in 1406 en 1407 op bedevaart ging naar Maria van Renkum. Ook liet zij een gebedenboek maken. De bedevaart naar Maria van Renkum was in die tijd een gewoonte in adellijke kringen, ook de koning van Frankrijk was zeer begaan met het heiligenbeeld. Oosterman wil zijn expositie over Maria van Gelre aankleden met dat gebedenboek en met het beeld van Maria van Renkum. Het Bisdom heeft dat verzoek gehonoreerd.
Beeldenstorm
Het verblijf in Nijmegen valt in het niet bij de vorige keer dat Maria van Renkum niet in Renkum zelf verbleef. Juist door de verering uit hoge kringen, die ook veel geschenken richting Renkum stuurden, vreesde de katholieke kerk voor de veiligheid van het beeld toen in Nederland het protestantisme en de daarbij behorende beeldenstorm opgang deed. In 1574 werd de kapel van het klooster in Renkum bestormd en moesten de nonnen een veilig heenkomen zoeken. Ze kwamen via Arnhem in Utrecht terecht en het Mariabeeld reisde met hen mee. Pas in 1928 keerde het beeld vanuit Utrecht naar Renkum terug.
Ook de bedevaarten kwamen meteen weer op gang. De oorlog en de benzineschaarste maakten een tijdelijk einde aan de traditie, die in 1946 weer werd hervat. Tot 1956 trok de Mariabedevaart jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers, daarna daalde het aantal deelnemers jaarlijks in. Anno nu voorziet Maria van Renkum nog steeds in een behoefte. Aan de jaarlijkse landelijke bedevaart is later nog een Gelderse bedevaart toegevoegd. Beide evenementen trekken nog grote groepen gelovigen.
Beroemd
Over de herkomst van het beeldje en hoe het ooit in Renkum terecht is gekomen, is nog veel onduidelijk. Wel is bekend dat het rond 1400 al beroemd was. Omdat bezoekers lieten optekenen dat Maria van Renkum gebeden verhoorde en zieken genas. Dat laatste is de reden dat ook vandaag de dag vooral zieken, soms met ziekenhuisbed en al, de reis naar Renkum maken. Dat kan ook dit jaar weer, want tijdens het verblijf in Nijmegen staan er geen bedevaarten op de kalender.
Professor Oosterman komt op 15 februari naar de pastorie bij de Onze Lieve Vrouw Ten Hemelopnemingkerk om een toelichting te geven op de tijdelijke verhuizing en de expositie in Nijmegen. Maar ook om een lezing te geven over de betekenis van Maria van Renkum rond het einde van de veertiende en het begin van de vijftiende eeuw. Aanvang 20.00 uur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Arnhem slaat klimaatalarm met manifestatie op Markt voor provinciehuis
ARNHEM - De Markt in Arnhem is zondag 14 maart het decor van een manifestatie tegen de klimaatverandering. -
PREMIUM
Betalen voor parkeren in Veluwse bossen? Beheerders willen kosten voor onderhoud ‘eerlijker verdelen’
Wie met de auto de Veluwse bossen bezoekt, moet daar vanaf volgend jaar mogelijk voor betalen. De gebiedseigenaren pleiten voor een ‘eerlijker verdeling’ van de kosten voor het onderhoud van de voorzieningen in de natuur. Zij willen dat ook ondernemers, gemeenten en bezoekers een duit in het zakje doen. -
Automobilist botst eerst tegen boom en vervolgens twintig meter verderop tegen lantaarnpaal
ARNHEM- Een automobilist raakte zaterdagmiddag op de Eimersingel West in Arnhem onwel. Met als gevolg dat hij eerst tegen een boom en twintig meter verderop ook nog tegen een lantaarnpaal botste. -
Marechaussee pakt mensensmokkelaar op in internationale trein
ARNHEM - De Koninklijke Marechaussee heeft zondagmiddag een 28-jarige man uit Düsseldorf aangehouden op verdenking van mensensmokkel. -
Hockeybond mikt op uitspelen halve competitie, mét promotie en degradatie
-
D66 wijt breuk in Arnhem aan weigering om in te gaan op deal
ARNHEM - D66 in Arnhem zegt dat de samenwerking met GroenLinks, VVD en PvdA in het Arnhemse stadsbestuur moet zijn stukgelopen op haar weigering om twee wankelende wethouders op voorhand in bescherming te nemen. -
PREMIUM2
Oplichtersbende ingerekend die bankgegevens bejaarden ontfutselde: ‘Misselijkmakend’
GIESBEEK/ ZEDDAM - Met de arrestatie van drie jonge inwoners van Arnhem denkt de politie een oplichtersbende te hebben ingerekend, die de afgelopen week op zeker drie plekken in de regio bankgegevens heeft ontfutseld van nietsvermoedende inwoners. ,,Zulke zaken zijn misselijkmakend”, zegt wijkagent Florus Noppen. -
Verdachte Posbankmoord op Alex Wiegmink opnieuw in cassatie tegen celstraf van 18 jaar
DEN HAAG/ RHEDEN - Souris R., die vorige week in hoger beroep is veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in 2003, gaat opnieuw in cassatie bij de Hoge Raad. Dit heeft zijn advocaat Wieteke Drummen gezegd.
In samenwerking met indebuurt Arnhem
2 reacties
Johan Oosterman
Desirea