Martien Hontelez met zijn zelfgemaakte klanktafel, een soort massagetafel (van hout) waaronder snaren zitten. De therapeut brengt de snaren in trilling. Op de tafel ligt de cliënt.
Volledig scherm
PREMIUM
Martien Hontelez met zijn zelfgemaakte klanktafel, een soort massagetafel (van hout) waaronder snaren zitten. De therapeut brengt de snaren in trilling. Op de tafel ligt de cliënt. © Marc Pluim

Martien Hontelez uit De Steeg bouwt klanktafels: klank en trilling als therapie

DE STEEG - Je gaat liggen. De hardheid van de tafel wordt enigszins verzacht door een kleed. Op de grond, min of meer onder de tafel, zit de therapeut. Hij brengt de snaren die aan de onderkant van de tafel zijn gespannen in trilling. Je voelt de trilling door je hele lijf. En je hoort het doordringende geluid dat de tientallen snaren samen produceren. Een monotoon geluid, want de snaren zijn allemaal in dezelfde toon gestemd. Desondanks hoor je meer dan één toon. Er klinken ook boventonen.

3 reacties

 • Desirea

  4 jaar geleden
  Als de tafel maar niet te hard trilt,bij de dames wel te verstaan.....en voor de rest? kansloos wat sommige mensen al niet bedenken en ervan uit gaan dat het een succes is/word
 • Christine244

  4 jaar geleden
  Ik denk precies wat hij al zelf aangeeft als je je er aan overgeeft, juist dat is voor de doelgroep waar hij het over heeft juist het grootste probleem.Geef jezelf over als je stress hebt is ontzettend moeilijk, hetzelfde als bij mindfull (weet niet precies hoe je het schrijft). Maar geloof wel bij beide dat het kan helpen voor sommige mensen.
 • Eelco .

  4 jaar geleden
  Gelooft hij zelf wel in deze onzin?

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.