Volledig scherm
De eerste winnaar Menno Potjer van de prodesseprijs. Hij kreeg de prijs uitgereikt door loco-burgemeester Hans de Vroome. © Rolf Hensel

Menno Potjer gelauwerd als kampioen Arnhemse geschiedschrijving

ARNHEM - Historicus Menno Potjer heeft de jaarlijkse prijs voor de beste bijdrage in de geschiedschrijving over Arnhem in de wacht gesleept. Hans de Vroome reikte de prijs van het Arnhems Historisch Genootschap ‘Prodesse Conamur’ zaterdagmiddag uit tijdens de Dag van de Arnhemse Geschiedenis in cultureel centrum Rozet.

De Prodesseprijs  bestaat uit een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters vervaardigde houtsnede waarop de Zijpse Poort te zien is met het Vestagebouw van de befaamde architect Willem Diehl.

Volledig scherm
De prijs voor de beste geschiedschrijver van Arnhem van het historisch Genootschap Prodesse Conamur: een door de Arnhemse kunstenaar Edwim Peters vervaardigde houtsnede. © Prodesse Conamur

De jury oordeelt dat Potjer de Arnhemse geschiedschrijving heeft verrijkt met talloze bijzondere publicaties, waaronder een standaardwerk over de  bewoners van de Velperweg in lang vervlogen tijden en over de begraafplaats Moscowa. Ook de Historische atlas van Arnhem staat op de naam van Potjer. Het meeste werk publiceerde hij echter in ‘Arnhem de Genoeglijkste’, dat later het Arnhems Historisch Tijdschrift is gaan heten. 

Handschriften ontcijferen

Juryvoorzitter Onno Boonstra van Prodesse Conamur roemt het spitwerk van Potjer en zijn vermogen om oude handschriften te ontcijferen. Ook geniet hij van de eindeloze bijzinnen met uitweidingen en de ‘anekdotische stoffering’ van Potjers verhalen. ,,Daar bedoel ik mee dat Menno’s artikelen altijd over veel meer gaan dan over het eigenlijke onderzoeksonderwerp.”

Dubieuze dominees

Boonsta noemt een artikel over de kerk van Arnhem in de tijd van dominee Ruijs omstreeks 1700. ,,Dat artikel gaat maar zeer ten dele over dominee Ruijs. Het bevat vooral verwijzingen naar allerlei smeuïge zaken die zich rond dominee Ruijs hebben afgespeeld. Het gaat over een collega-dominee die dronken was, over een collega-dominee die de huishoudster bezwangerde, over een collega-dominee die geen belasting betaalde en de schout met een geweer zijn erf af stuurde. Het gaat ook over de Arnhemse kerkenraad die niet wist wat het moest doen met een ongehuwde moeder die doof was. Eigenlijk zou die bestraffend van de kansel moeten worden toegesproken, maar dat was in dit geval aan dovemansoren gericht.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.