Volledig scherm
Jean Debie. © ANP

Militaire vakbond: eerste conclusies Schaarsbergen 'ernstig'

SCHAARSBERGEN - Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond, noemt de eerste conclusies van de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie naar de misstanden in Schaarsbergen, ernstig. Die commissie stelt in een tussenrapport onder meer dat op de kazerne meldingen van slachtoffers werden genegeerd of dat werd geconcludeerd dat gemeld ongewenst gedrag niet aannemelijk was.

Quote

Het is natuurlijk heel erg als de onafhanke­lijk­heid van de interne commissie niet gewaar­borgd kan worden

Jean Debie, voorzitter van de militaire vakbond

,,Het is natuurlijk heel erg als de onafhankelijkheid van de interne commissie niet gewaarborgd kan worden. Belangrijke stukken van melders zijn niet behandeld, en een filmpje kwam één op één overeen met wat de melders zeiden dat er gebeurd was. Dat zegt iets over de betrouwbaarheid van de slachtoffers, maar toch is er niet met hen in gesprek gegaan.’’ 

Ook van ander pestgedrag werd gezegd dat het 'niet aannemelijk' was, aldus het rapport. Onacceptabel, vindt Debie. ,,De meldingen van drugsgebruik zijn genegeerd, er is over iemand heen geplast en daar is ook niets mee gedaan. Onacceptabel.’’

Aanhoudingen

In november vorig jaar publiceerde De Volkskrant de verhalen van drie slachtoffers, die in 2013 bij de legerleiding aan de bel hadden getrokken over wat hen overkomen was. De drie verklaarden in 2013 gepest, mishandeld, aangerand en in een enkel geval verkracht te zijn. Als gevolg daarvan hebben ze in 2014 het leger verlaten. Maar er gebeurde verder niets. 

Volledig scherm
© Rolf Hensel

Ook jaren later bleken de informele ontgroeningen en het ongewenste seksueel gedrag nog aan de orde van de dag. Naar aanleiding van de media-aandacht en hernieuwd onderzoek werden in december drie (oud-)militairen aangehouden. Ook werd de Commissie Sociaal Veilige Werkomgeving Defensie ingesteld, om de interne afhandeling van de meldingen te onderzoeken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.