Misbruikte oud-Vitessenaar: 'Stel een vertrouwenspersoon bij topclubs verplicht'

WEHL- Alle professionele sportclubs moeten verplicht een onafhankelijke vertrouwenspersoon aanstellen om grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te voorkomen en sporters bij te staan. Daarvoor pleit de nieuwe stichting De Stilte Verbroken, die een onafhankelijk meldpunt voor (seksueel) misbruik binnen de sportwereld opzet.

De stichting is opgericht door Renald Majoor (35) uit Wehl die vorig jaar mei bekendmaakte dat hij als 12-jarige jeugdspeler bij Vitesse werd aangerand door zijn teamleider.

Majoor wil er nu alles aan doen om misbruik binnen de sport te voorkomen en bespreekbaar te maken. Hij heeft hierover inmiddels diverse gesprekken gevoerd met onder andere de sportbonden KNVB, NOC-NSF en betaald voetbalclubs Vitesse en PSV.

Kwetsbaar opstellen

De tekst gaat onder de foto verder

Renald Majoor.
Volledig scherm
Renald Majoor. © Foto Raphael Drent

Spelers met problemen kunnen in de praktijk vaak moeilijk bij hun trainer en andere leidinggevenden terecht, weet Majoor uit eigen ervaring. ,,Die spelers zijn bang dat hun positie in het team in het geding komt. Je kwetsbaar opstellen is moeilijk binnen de topsport. De stap naar de politie is vaak te groot.’’

Een vertrouwenspersoon kan die leemte vullen. Hij of zij probeert in de visie van Majoor alle spelers op alle vlakken in balans te houden: privé, school, voetbal, gemoedstoestand.

Majoor vindt dat topsportclubs zelf de aanstelling van een vertrouwenspersoon moeten financieren. ,,Dat hoort bij een professionele organisatie. Bovendien zorgt zo iemand ervoor dat spelers lekker in hun vel zitten en daardoor beter presteren. Dat is dus ook in het belang van de club.’’

Website

De meeste amateurverenigingen stellen geen geld beschikbaar voor zo’n speciale functie. Voor die clubs wil De Stilte Verbroken de rol van vertrouwenspersoon op zich nemen. 

Ook topsporters die zich niet gehoord voelen bij hun club kunnen bij de stichting terecht. Majoor wil hiervoor samenwerken met Slachtofferhulp Nederland. Ook wil de stichting clubs en verenigingen gaan adviseren over hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedrag. De website van de stichting is inmiddels in de lucht.

Bestuur vol Achterhoekers

Bekende Nederlanders als Leo Beenhakker, Umberto Tan en Stijn Schaars dragen het initiatief van Majoor een warm hart toe. Het bestuur van de stichting bestaat uit bekenden van Majoor met kennis van zaken: Henk Reimert uit Zevenaar, voormalig directeur van een jeugdinstelling in De Glind, waar Majoor als kind enkele jaren woonde; Martine Zuil, directeur commercie en marketing van De Graafschap, en supermarktondernemer Jeroen Bruggers uit Winterswijk.

Vorige maand stelde de commissie De Vries, die onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen sportorganisaties, in haar eindrapport dat een op de acht kinderen een ervaring heeft met seksueel overschrijdend gedrag. ,,Schokkend’’, vindt Majoor. De commissie pleit voor een meldplicht binnen de sport.

Lees zaterdag in de Gelderlander een uitgebreid interview met Renald Majoor, op papier of in de e-paper.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.