Volledig scherm
Arnhems oudste trolleybus, de '101', doet bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart dienst als mobiel stemlokaal. © Hans Broekhuizen

Museumtrolley 101 als mobiel stemlokaal door Arnhem

ARNHEM - De '101', de museumtrolleybus van Connexxion, wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart in Arnhem ingezet als mobiel stembureau. De bus zal op diverse plekken in de stad opduiken, zodat kiezers er hun stem kunnen uitbrengen.

De oldtimer (bouwjaar 1949) staat op vijf verschillende plekken in Arnhem steeds een uur lang opgesteld. De tocht begint bij CIOS aan de Beukenlaan en eindigt dan na stops bij de weekmarkt op de Drieslag in Malburgen, roc Rijn IJssel aan de Middachtensingel en Insula Dei aan de Velperweg bij de AKU-fontein in de binnenstad.

De locaties zijn uitgezocht met behulp van tips van Arnhemmers zelf. Op verschillende manieren heeft de gemeente hen gevraagd wat een goede plek zou zijn voor het mobiele stembureau. Burgemeester Ahmed Marcouch zal op verschillende plekken een kijkje komen nemen, zoals hij ook op bezoek gaat bij een aantal 'vaste' stembureaus.

Den Haag

Het  mobiele stemlokaal was een initiatief van de D66'ers Susan van Ommen en Maarten Venhoek, om meer mensen naar de stembus te lokken en zo het opkomstpercentage op te krikken. Zij vonden inspiratie in een soortgelijk project in Den Haag, de nieuwe gemeente van oud-burgemeester Pauline Krikke. Daar worden klassieke schoolbussen ingezet.

De museumtrolley - het enige rijdende exemplaar in Nederland - is niet afhankelijk van het Arnhemse trolleynet. De '101' wordt gesleept naar locaties die niet aan de bovenleiding te bereiken zijn.

Volledig scherm
Kaartje met locaties en tijdstippen voor het mobiele stembureau dat woensdag 21 maart ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen door Arnhem rijdt. © gemeente Arnhem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.