Volledig scherm
Omwonenden hebben meer klachten over stankoverlast sinds bij Parenco de tweede productielijn is omgebouwd voor kartonproductie. © Gerard Burgers

Nader onderzoek naar stank Parenco

RENKUM - Papierfabriek Parenco moet nader onderzoek doen naar het terugdringen van de stankoverlast die omwonenden zeggen te ervaren van de tweede papiermachine die daar in 2016 in gebruik genomen is.

Dat stelt de Omgevingsdienst Regio Nijmegen (ODRN), die in opdracht van de provincie Gelderland de effecten van deze uitbreiding op het milieu heeft onderzocht. De ODRN concludeert dat die invloeden niet groter zijn dan vooraf geschat.

Toen Parenco de vergunning kreeg om de papierproductie uit te breiden, is een milieueffectrapport (mer) opgesteld waarin alle mogelijke gevolgen voor de leefomgeving zijn onderzocht. De tweede machine, die karton maakt, heeft de totale papierproductie met 150.000 ton opgevoerd, tot 365.000 ton per jaar.

Moeilijk te verklaren

Volledig scherm
Parenco moet nu op last van de Omgevingsdienst Nijmegen onderzoek doen naar het terugdringen van de stankoverlast. © POPOVA FOTOGRAFIE

Uit de evaluatie die de Nijmeegse dienst heeft gemaakt, wordt geconcludeerd dat de overlast aan lawaai en geur niet groter is dan is voorspeld toen de vergunning werd afgegeven. De trillingshinder is voor één woning groter dan voorspeld.  Er wordt gekeken hoe  alsnog aan de eisen kan worden voldaan.

Dat er na de komst van de tweede machine meer klachten over stankoverlast kwamen, is voor de ORDN moeilijk te verklaren. De relatie tussen de klachten en de nieuwe productievoorziening is echter zo duidelijk dat de papierfabriek de opdracht krijgt na te gaan hoe de chloorgeur kan worden teruggedrongen. Dat onderzoek moet augustus volgend jaar klaar zijn.

Samen met de Nijmeegse dienst voert de GGD Gelderland-Midden nog een onderzoek uit naar de concentraties van stoffen in de lucht. Ook daar zijn bewoners bezorgd over.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.