Nieuw Arnhems woonzorgcentrum Hoogstede is volgens gebruikers 'een huiselijk huis'

ARNHEM - Bewoners van het nieuwe woonzorgcentrum Hoogstede in Arnhem komen tijdens de warme maaltijd in de gezellig ingerichte open ruimte bij de ingang ogen te kort. ,,Iedereen die hier binnenkomt, zie je als je aan het eten bent. Ze komen allemaal bij ons langs. Maar ook zien we wie het parkeerterrein opdraait en het verkeer dat over de Utrechtseweg rijdt. Dat geeft een heerlijk vrij gevoel. Wij zijn niet afgesloten van de buitenwereld’’, zegt Wiebe Schipper (86).

Volledig scherm
Verzorgingshuis Hoogstede. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Bestuurders Karin Reesing (links) en Angela Jansen in de centrale ontmoetingsruimte pal bij de ingang. © Gerard Burgers
Volledig scherm
Wiebe Schipper in zijn studio. © Gerard Burgers

Ontbijten doet hij op zijn eigen ruime kamer. Hoogstede telt achttien woonzorgstudio's. De warme maaltijd nuttigen de bewoners gezamenlijk in de centrale ontmoetingsruimte. ,,We eten wat de pot schaft. Wij krijgen geen formulieren waarop we kunnen invullen wat we willen eten. Op die manier heb je ook minder het idee dat je in een woonzorgcentrum woont’’, zegt Schipper. Aan de andere kant van het gebouw wonen mensen met dementie. 

Vrijheid

De vleugels bestaan uit vier groepswoningen. De bewoners kunnen zich vrij bewegen door hun vleugel en op elke verdieping kunnen de mensen naar een buitenterras. ,,Zij hebben ook meer vrijheid’’, zegt Karin Reesing, bestuurder van de DrieGasthuizenGroep. Hoogstede biedt echtparen, van wie één van de twee dementerend is, de gelegenheid bij elkaar te wonen. ,,Mits de partner een zorgindicatie heeft. En er wordt gebruik van gemaakt. Eén woont samen, een ander woont in een appartement’’, zegt collega-bestuurder Angela Jansen.

Doucheruimte

Jansen en Reesing zijn uitermate tevreden over het nieuwe gebouw, dat is verrezen op de plek van woonzorgcentrum Huis en Haard. Dat telde indertijd 80 kamers. De voorkeur van Jansen ging enkele jaren geleden uit naar renovatie van Huis en Haard. Maar dat werd te duur. Het huis was op. De kamers en doucheruimte waren veel te klein, de installaties afgeschreven.

,,Gelukkig heeft de architect kans gezien Hoogstede te bouwen op exact de fundamenten van Huis en Haard. Dat is echt heel bijzonder. En dat wat Huis en Haard gezellig maakte, heeft hij laten terugkeren. Overal zie je erkertjes en schuine daken. Dat geeft het intieme gevoel dat Huis en Haard kenmerkte.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.