Volledig scherm
Het nieuwe wegdek van de A 348, hier zondagmiddag net na het aanbrengen, is het eerste gelabelde wegdek ter wereld. Het heeft het label CDBB. © Piet Venhuizen

Nieuw asfalt A348 heeft eerste 'wegdeklabel' ter wereld

VELP - Het nieuwe wegdek dat dit weekend wordt aangelegd op de A348 tussen Velp en Rheden, is het eerste eerste wegdek ter wereld met een label.

Het wegdeklabel toont, net als een energielabel voor witgoed of banden, wat de kwaliteit van het wegdek is: hoe stroef het is bij regen, wat de rolweerstand en de levensduur is en hoeveel geluid het voortbrengt. Voor elke factor wordt een letter toegekend, van A (heel goed) tot G (niet goed).

CDBB

Het wegdek van de A348 heeft de waarden CDBB op zijn label. Dit betekent dat dit wegdek een lange levensduur heeft van minimaal 15 jaar en een aanzienlijk lagere rolweerstand dan het wegdek dat er tot dit weekend lag. 

Minder ongevallen

Initiatiefnemers van het wegdeklabel zijn de provincie Gelderland, Strukton Civiel, Vereniging Band en Milieu en de Universiteit Twente. Zij menen dat het label op den duur minder ongevallen tot gevolg zal hebben. Het aantal ongevallen bij een lage stroefheid is twee tot vijf keer keer groter dan bij een goede stroefheid. 

Zij denken ook dat een betere kwaliteit van de weg zal leiden tot minder geluidsschermen. Het verlagen van de rolweerstand met circa 10 procent levert een brandstofbesparing op van 1 tot 2 procent. Een dergelijke  brandstofbesparing levert een CO₂-reductie op van 1.000 kiloton op jaarbasis.

Volledig scherm
De eerste laag is aangebracht, de volgende laag komt er zo overheen. © Piet Venhuizen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.