Volledig scherm
Geboortecertificaat Nora Openluchtmuseum © NOM

NOM-meisje Marijke uit Arnhem al in 1980 overleden

ARNHEM - Marijke Bouwman, het 'NOM-meisje' dat in 1944 is geboren in het Openluchtmuseum in Arnhem, is al in 1980 overleden. Dat vertelt haar neef Jan-Willem Heerink. 

Het museum zocht haar om in september een foto-expositie te openen over de Arnhemse geëvacueerden die na de Slag om Arnhem in de museumboerderijen hebben gewoond. 

Marijke had de voorletters NOM (Nora Olga Marijke), net als het museum zelf. Ze was getrouwd en had twee zoons, vertelt Heerink. Ze woonde eerste in Rhoon bij Rotterdam, later in Kenya, vanwege het werk van haar man. Eind jaren zeventig kreeg ze een hersentumor. Ze is toen naar Nederland teruggekeerd, waar ze eind 1980 is overleden. 

Spijtig

Woordvoerder Maaike van Dam van het Openluchtmuseum laat weten het spijtig te vinden dat 'het NOM-meisje' niet meer in leven is. Maar de zoektocht gaat voort: er is nóg een meisje in 1944 in het museum geboren: Franneke van der Kallen. ,,We hopen dat ze zich meldt. We hebben geen officieel document dat is opgemaakt bij haar geboorte, zoals bij Marijke is gebeurd, maar we hopen dat ze de expositie wil openen."

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.