NS-topman Roger van Boxtel.
Volledig scherm
NS-topman Roger van Boxtel. © ANP

NS-topman Van Boxtel pleit voor trein naar Berlijn via Arnhem: ‘Zo kan het een uur sneller’

ARNHEM - Er moet een rechtstreekse treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn komen via Arnhem. Daarvoor pleit NS-topman Roger van Boxtel in een interview met Luchtvaartnieuws Magazine. Als er verbeteringen aan het spoor in Nederland en Duitsland worden doorgevoerd, kan de reistijd tussen de twee steden van zes naar vijf uur worden teruggebracht.

De bestaande verbinding loopt via Deventer en Hannover. Om die route sneller te maken, zouden er veel haltes moeten worden geschrapt in Duitsland en moeten er vele miljarden worden geïnvesteerd in het spoor. De kans daarop is niet erg groot. 

Quote

Ik blijf hameren op het belang van een snelle verbinding met Berlijn

Roger van Boxtel, NS-topman

Meer treinen en hogere snelheden

In het interview zegt Van Boxtel daarom:  ,,Ik blijf hameren op het belang van een snelle verbinding met Berlijn. Dat kan door het spoor richting Arnhem geschikt te maken voor meer treinen en hogere snelheden. Daar profiteren zowel binnenlandse als internationale treinreizigers van.” 

De route van Amsterdam via Arnhem loopt door Duisburg. Tussen die stad en Berlijn ligt al een hogesnelheidsspoor. Nu moeten reizigers vanuit Nederland overstappen. Als er een rechtstreekse lijn komt zonder overstap en er investeringen komen voor het spoor tussen Amsterdam en Arnhem kan de reistijd een uur sneller worden.

Van Boxtel zegt tegen Luchtvaartnieuws Magazine: ,,Het succes van bestemmingen als Brussel en Parijs bewijst dat de trein eerste keuze kan zijn en daar is sinds 4 februari Londen bijgekomen (toen reed de eerste rechtstreekse Eurostar naar Londen, red.). Ik zou heel graag Berlijn kunnen toevoegen aan dat rijtje. Onze buren zijn zo ontzettend belangrijk voor Nederland, onze hoofdsteden verdienen een snelle spoorverbinding”, vertelt Van Boxtel.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.