OM: Edenaar hangt kulverhaal op over moord op Arnhemse prostituee Bianca

ARNHEM - ,,Een kulverhaal!’’ Dat vindt officier van justitie Aiden van Veen van de verklaring van de verdachte dat drie overvallers prostituee Bianca in Arnhem zouden hebben doodgeslagen. Wat hem betreft is de 28-jarige Edenaar de enige verdachte in deze moordzaak.

Er zijn voldoende aanwijzingen en sporen in en buiten de woning die richting de 28-jarige verdachte wijzen, meent officier van justitie Aiden van Veen. 

,,Nogmaals, voor een alternatief scenario met drie overvallers is geen bewijs'', zei de officier woensdag tijdens de eerste zitting in de zaak over de vermoorde Bianca. 

Emotioneel

De moordzaak werd niet inhoudelijk behandeld. Toch stonden openbaar aanklager en advocaat uitgebreid stil bij wat zich op vrijdagmiddag 29 september in de kleine benedenwoning aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem heeft afgespeeld. 

Het leidde tot  hevig geëmotioneerde reacties bij twee familieleden van de vermoorde Venezolaanse transgender Bianca, die bij de zitting aanwezig waren. Aan het begin van die bewuste vrijdagmiddag kreeg Bianca enkele harde klappen met een stevig voorwerp op haar hoofd. Ze overleefde die aanval niet.  

Sporen wissen

Direct na de moord zou de verdachte geprobeerd hebben sporen te wissen. Op een fles met chloor zaten zijn vingerafdrukken net als op de waterkraan in het keukentje. In de gootsteen had hij pannen op de afvoer neergezet om water de kamer in te laten stromen en zijn sporen te wissen. In die opzet was hij bijna geslaagd. De eerste agent die binnen kwam trof een laagje water in de hele benedenwoning aan.

Plastic tassen

Via de achterdeur vluchtte hij vermoedelijk het pand uit, maar niet voordat hij enkele plastic tassen en een koffertje met sieraden, een mobiele telefoon, een iPad en kleding had meegegrist. Halverwege het gangpad besloot hij die spullen te laten staan. Waarom werd niet duidelijk. 

Omdat volgens advocaat Charlotte van Dooijeweert niet vaststaat dat haar cliënt de dader is, vroeg ze de rechter of haar hij voorlopig vrij mocht komen in afwachting van de rechtszaak op 3 april. Hij miste zijn zwangere vriendin en zijn andere kind. 

De rechter weigerde dit vanwege de ernst van het delict, waarna de Edenaar vertwijfeld met zijn ogen contact zocht met zijn familie. Vechtend tegen de tranen verliet hij de rechtszaal.

Onderzoek na de moord op de van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem.
Volledig scherm
Onderzoek na de moord op de van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem. © Rolf Hensel
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.