Volledig scherm
Een voormalig kantoorpand van Centurion. © DG

OM wil 'Centurions' achter tralies en ruim miljoen van ze afpakken

ZWOLLE/ ARNHEM - Het is vreselijk dat de beleggers al hun geld zijn kwijt geraakt. In de gang van de Zwolse rechtbank zegt ex-directeur Ferdinand S. van Centurion maandag desgevraagd nog steeds spijt te hebben van de miljoenenfraude bij het Arnhemse vastgoedfonds. 

Volledig scherm
© Oppenheimer

,,Ik snap dat de mensen erg boos zijn. Dat raakt me’’, zegt hij geëmotioneerd.

Bij de grootschalige beleggingsfraude door Centurion is ruim 26 miljoen euro aan ingelegd geld verdwenen. Totdat Centurion in 2014 failliet ging, werden bijna 700 beleggers opgelicht met vastgoedprojecten in Costa Rica.

De drie directeuren leefden een luxe leven op kosten van de zaak. Zij werden in juli 2016 wegens fraude en oplichting veroordeeld tot celstraffen tussen de drie en vier jaar. Bij uitzondering publiceerde de rechtbank in het vonnis de veroordeelden met hun volledige naam. 

Criminele winsten

Het Openbaar Ministerie wil de drie 'Centurions' niet alleen achter tralies hebben, maar wil tevens de 'criminele winsten' afpakken die de directieleden hebben opgestreken. Het OM heeft daarom  S. voormalige compagnons Patrick de R. voor 675.023 euro en Charles van E. voor 550.139 euro aangeslagen. Ferdinand S. moet 294.582 euro aan de Staat terugbetalen, zo werd maandag bij een regiezitting in Zwolle bekend gemaakt. Alleen S. was daarbij aanwezig.

Het driemanschap hangt opnieuw een schadeclaim boven het hoofd.  Medio mei dient het hoger beroep (mede aangetekend door het OM) in de strafzaak. De beleggers zullen opnieuw schadevergoeding eisen. De schadeclaim werd eerder door de rechtbank afgewezen. 

Accountantskantoor

De gedupeerde beleggers hebben ook accountantskantoor VWGNijhof aansprakelijk gesteld. Het kantoor, dat zes jaar lang nauw bij het vastgoedfonds  was betrokken, heeft volgens de tuchtrechter niet integer, deskundig, zorgvuldig en professioneel gehandeld. De aansprakelijkheidsprocedure loopt nog.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.