Woonboten in Nieuwe Haven in Arnhem.
Volledig scherm
Woonboten in Nieuwe Haven in Arnhem. © Rolf Hensel

Ombudsman bemoeit zich met woonboten in Arnhem

ARNHEM - Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen zet zich in voor de woonbooteigenaren in De Nieuwe Haven. Hij heeft per brief de vragen gesteld het college vragen gesteld over een oplossing voor de gevaarlijke ligplaatsen. 

Tien woonboten liggen op een onveilige plaats in de Nieuw Haven. De eigenaren zijn al vele jaren met de gemeente in de slag voor een nieuwe definitieve ligplaats. Uiteindelijk hebben ze de Nationale Ombudsman ingeschakeld om het college tot actie te bewegen in deze langslepende kwestie.

Gevaarlijk

Een van de eigenaren heeft ombudsman Reinier van Zutphen vorig jaar een brief geschreven over de penibele situaties waarin zijn woonboot in de industriehaven ligt. Begin dit jaar volgden er nog eens negen klachten van eigenaren met een woonboot in de Nieuwe Haven. 'De betreffende woonboten liggen op een niet gewenste en steeds gevaarlijker wordende locatie, zoals ook blijkt uit diverse veiligheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van de gemeente', schrijft Van Zutphen aan het gemeentebestuur van Arnhem.

Stress

In een eerder brief van de ombudsman over de vraag naar de stand van zaken, schreef de gemeente dat er momenteel niet meer ligplaatsen beschikbaar zijn. Van Zutphen neemt met dat antwoord geen genoegen. De gevaarlijke woonplek lijdt volgens hem tot veel stress bij de bewoners. Ook haalt hij een aanvaring met materiële schade en een aantal bijna aanvaringen aan als voorbeeld. 

Van Zutphen wil dat het college van burgemeester en wethouders een oplossing biedt voor de woonbooteigenaren met een gevaarlijke ligplaats. De woonbooteigenaren hebben zelf aangegeven dat een projectleider van de gemeente met hen naar oplossingen zou kunnen zoeken desnoods in het plan Stadsblokken/Meinerswijk, dat binnenkort ontwikkeld gaat worden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.