Volledig scherm
Engeland, London © Museum Arnhem

Omvangrijke schenking werk Ad Gerritsen aan Museum Arnhem

videoARNHEM - De erven van de Arnhemse kunstenaar Ad Gerritsen hebben Museum Arnhem een aantal sleutelwerken van de in 2015 overleden schilder en beeldhouwer geschonken.

Museum Arnhem, de komende twee jaar gesloten wegens een ingrijpende verbouwing en uitbreiding, heeft de grootste verzameling van werken van Gerritsen, 120 in getal. 

De schenking aan het museum betreft de grote schilderijen Engeland, London (2006) en familie F. (2011) en de complete serie Dictators (gemengde techniek op papier).

Ad Gerritsen (1940-2015) was een zeer productieve kunstenaar. Hij maakte schilderijen, tekeningen, keramiek en beeldhouwwerken. Met zijn oeuvre heeft Gerritsen zich sinds 1965 een eigen en zeer herkenbare positie in de Nederlandse kunst verworven. Een groot deel van zijn werk  is door de jaren aangekocht door musea, particuliere verzamelaars en bedrijfscollecties.

Misdadigers

Een van de hoofdthema's van Gerritsen is het menselijk gedrag, met name de uitersten daarvan. In zijn werk figureren dikwijls misdadigers, terroristen en anderen die de grenzen van het maatschappelijk betamelijke overschrijden. 

Het schilderij familie F. lijkt een gewoon familieportret, maar blijkt om een gezin te gaan dat in de Tweede Wereldoorlog Joden aangaf. Het is niet zozeer de scheiding tussen goed en kwaad die Gerritsen fascineerde, alswel het feit dat goed en kwaad  aan de oppervlakte dikwijls niet van elkaar zijn te onderscheiden. 

De erven Gerritsen schonken niet alleen Museum Arnhem werk, ook de Akzo Nobel Foundation, de provincie Gelderland, Museum Zutphen en Twijnstra Gudde werden bedacht met kunstwerken. 

Museum Arnhem opent eind 2019 zijn deuren weer voor publiek.

Volledig scherm
Familie F. © Museum Arnhem
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.