Volledig scherm
Parkeren op de 'Blauwe golven' onder de Nelson Mandelabrug in Arnhem. © Rolf Hensel

Onderzoek naar nieuwe plek voor (deel) 'Blauwe golven'

ARNHEM - Is nergens anders in Arnhem dan op het Roermondsplein ruimte voor de 'Blauwe golven'? Wethouder Gerrie Elfrink moet het gaan uitzoeken. En er moet meer parkeerruimte komen.

Die opdrachten geeft de gemeenteraad mee aan de wethouder, op de valreep voor de verkiezingen op woensdag 21 maart. Een kleine meerderheid wil dat Elfrink opnieuw om de tafel gaat zitten met Peter Struycken, de maker van kunstwerk Blauwe golven onder de Nelson Mandelabrug.

Het is de tweede keer dat Elfrink en Struycken tot elkaar veroordeeld worden. Eerder stuurde de raad de wethouder al op pad met de opdracht een compromis te bewerkstelligen met de kunstenaar. Dat lukte niet. Hij keerde onverrichter zake terug.

Showroom 2.0

Dat is de reden waarom er nog altijd geen besluit ligt over het plan Creatieve corridor, voor een groen gebied als verbinding tussen de binnenstad en ArtEZ en Museum Arnhem. Debatcentrum Showroom 2.0 en een skatebaan onder de brug zijn ook onderdeel van dat idee.

De Blauwe golven van Struycken echter niet, en daarover zijn de ideeën gestruikeld. Op initiatief van het CDA wordt nu onderzocht of (een deel van) het omgevingskunstwerk wellicht kan worden behouden of op een andere beeldbepalende plek in de stad een plekje kan krijgen.

Herinnering

Elfrink kan wel wat met die opdracht, liet hij blijken: ,,Dit kunnen we wel uitvoeren." Hij haalde aan dat in de plannen voor de Creatieve corridor een bedrag van 20.000 euro is opgenomen voor een tastbare herinnering aan het grootste omgevingskunstwerk van Nederland.

Als het aan de coalitiepartijen D66, SP en CDA ligt, wordt het plan voor de Creatieve corridor zo snel mogelijk uitgevoerd, maar sinds het opstappen van de ChristenUnie in de zomer van 2017 hebben de collegepartijen in Arnhem geen meerderheid meer.

Parkeerplaatsen

Zij kregen nog wel voldoende steun voor het voorstel in de plannen voor de corridor het aantal parkeerplaatsen uit te breiden van 120 naar 200. De parkeeropbrengst of de 4,6 miljoen euro die overschiet in de zuidelijke binnenstad, kan worden gebruikt voor de kosten (maximaal 1,5 miljoen).

Het college van burgemeester en wethouders heeft tot juni de tijd voor het onderzoek naar de toekomst van de Blauwe golven. De Arnhemse gemeenteraad wil uiterlijk in mei resultaten zien.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.