Lachgaspatronen.
Volledig scherm
Lachgaspatronen. © ANP

Ongerustheid over toename gebruik lachgas in Arnhem

ARNHEM - Arnhemmers maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van lachgas door jongeren. Bewoners  van Klarendal gaan de strijd aanbinden met het roesmiddel dat de gebruiker een korte kick geeft, maar schadelijk kan zijn op langer termijn. Ook bewoners in Schuytgraaf delen foto's van gaspatronen op social media.

Facebook staat vol met verontruste reacties naar opnieuw een vondst van een hoeveelheid gebruikte ijzeren patronen en ballonnen. De Bewonersgroep Klarendal vindt dat het lachgasgebruik uit de hand loopt en wil jongeren in de wijk waarschuwen tegen de schadelijke gevolgen. ,,We hopen dat andere wijken dit initiatief zullen overnemen", zegt bestuurslid Heidi Jansen van de bewonersgroep.

Roesmiddel

Lachgas is een roesmiddel dat legaal is. Dat maakt bestrijding lastig. Het gas zit in ijzeren patronen voor onder meer slagroomspuitbussen. Gebruikers spuiten het middel in een ballon, waarna ze het inhaleren. Volgens het Trimbos Instituut voor onder meer verslavingszorg zorgt lachgas voor een korte sterke roes die te vergelijken is met dronkenschap.

,,Jongeren kennen het effect van lachgas op de langere termijn niet. Dat in combinatie met dat je het overal kunt krijgen maakt dit middel zo gevaarlijk", meent Jansen. 

Het Trimbos Instituut wijst op bijeffecten van lachgas als duizeligheid, verwardheid en hoofdpijn. De kans op verwardheid en hoofdpijn neemt toe naar mate de gebruiker vaker het middel inhaleert. 

Hangplekken

Heidi Jansen kent de Klarendalse jongeren die lachgas inhaleren. ,,Je vindt de patronen op de bekende hangplekken bij speeltuin de Leuke Linde, het kazerneplein en vorige week in de Agnietenstraat, waar ik twintig patronen vond. Ik werk regelmatig met Klarendalse jongeren. De gebruikers van lachgas zijn 12 tot 15 jaar oud. Dat vind ik heel verontrustend.”

Quote

Afgelopen zondag heb ik zo'n tien patronen gevonden bij de Kanovijver in Schuyt­graaf toen ik de hond daar uitliet.

Ferry Wijnhoven

Het probleem van het lachgas in Arnhem blijft niet beperkt tot Klarendal. ,,Afgelopen zondag heb ik zo'n tien patronen gevonden bij de Kanovijver in Schuytgraaf toen ik de hond daar uitliet. Ik heb ze meegenomen en op facebook een foto geplaatst om mensen te waarschuwen voor het gevaar", zegt Ferry Wijnhoven.

Maar ook de parkeerplaats van voetbalvereniging Arnhemse Boys is een gewilde hangplek waar veel gebruikte patronen liggen. Wijnhoven: ,,Een half jaar geleden heeft een bewoner van Schuytgraaf er driehonderd gevonden.”

Verbod

Veel gemeenten hebben het gebruik van lachgas op de afgelopen bevrijdingsfestivals verboden. Arnhem meldde afgelopen zomer dat de gemeente wilde onderzoeken of de verkoop van de lachgaspatronen in horeca verboden kon worden. De gemeente kon nog geen uitsluitsel geven over het resultaat van dat onderzoek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.