Volledig scherm
© Persbureau Heitink

Ontzetting in Arnhemse buurt rond uitgebrande auto's

ARNHEM - Omwonenden rond de parkeerplaats bij de scholen in het Statenkwartier in Arnhem zijn ervan overtuigd dat de autobranden in de buurt het gevolg zijn zinloze vernielzucht. De meeste mensen bleken vanochtend nog niet op de hoogte van het incident. Ze kwamen er pas achter toen ze een ochtendwandeling maakten of hun hond uit lieten.

De parkeerplaatsen waar vannacht drie auto's uitbranden bevinden zich voor het Stedelijk Gymnasium aan de Thorbeckestraat. Aan de andere zijde ligt het Rijn IJssel College. Bewoners uit de wijde omgeving, inclusief het Spijkerkwartier, parkeren hier hun auto's. Het is een buurt met grote parkeerdrukte, dus de mensen moeten hun auto vaak ver van huis parkeren. 

Quote

Het is een hele rustige buurt hier. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt

Johannes Bosma

Johannes Bosma en Pryanka Srinivasan komen vanaf de Emmastraat naar de plek des onheils gelopen. Ze weten nog van niets, maar als Srinivasan
h
et tafereel ziet roept ze al van veraf wat er in hemelsnaam gebeurd is. Als ze de ravage aanschouwen mengt de ontzetting zich met opluchting. Hun auto staat pal naast de getroffen voertuigen, maar heeft geen schade.

,,De auto is nieuw, vier maanden geleden ’’, zegt Bosma. ,,Ik heb een parkeervergunning aangevraagd dicht bij huis bij de Emmastraat maar nog niet gekregen. Veel mensen zetten hun auto hier neer. Het is een hele rustige buurt hier. Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt.’’

Golf van autobranden

Ook de politie gaat er vanuit dat de brand aangestoken is.  ,,We gaan ervan uit dat de brand in de middelste auto is ontstaan en daarna naar de auto's ernaast’’, meldt een woordvoerder. 

Arnhem heeft de laatste tijd vaak te maken met autobranden. In 2017 gingen verspreid over de stad ruim 30 auto's in vlammen op. Ook in het nieuwe jaar is er opnieuw toegeslagen. Vooral Elderveld werd de laatste weken getroffen. Daar is de politie met extra surveillances gestart om de branden de kop in te drukken. 

Buurtappgroepen

De politie doet een oproep aan mensen in buurtappgroepen om elkaar te infomeren over zaken in de wijk die in hun ogen verdacht zijn. ,,We hebben te maken met een stiekem delict dat voor ons lastig op te lossen is’’, stelt de woordvoerder. 

,,De mensen lopen langs een auto, steken hem met iets in de hens en lopen dan snel door. Vaak duurt het ook nog even voordat de auto in de brand vliegt. Dan is de dader al een eind weg.  We hopen dat de buurt rond de Thorbeckestraat ons kan helpen met waardevolle informatie over wat er gebeurt.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.