Volledig scherm
Wolfheze 2812- Sluiting Kerk, afscheidsdienst /184046 © Erik van 't Hullenaar

Open Hof Kerk in Wolfheze sluit na 91 jaar haar deuren

WOLFHEZE - De Open Hof Kerk in Wolfheze sluit na 91 jaar haar deuren. De toekomst van het kerkgebouw is ongewis.

De kerkklok begeleidt donderdagmiddag al beierend de stoet die vanuit dorpshuis De Burcht de Open Hof Kerk inloopt. Vanuit het hele land komen oud-inwoners en voormalig dominees om de afscheidsdienst bij te wonen. 

Protestantse kerkgangers in Wolfheze moeten daarom met ingang van volgend jaar voor een dienst naar de Opstandingskerk op het terrein van Pro Persona, of anders uitwijken naar de Vredebergkerk of de Oude Kerk in Oosterbeek.

Wennen

Ze hebben er het afgelopen jaar al een beetje aan kunnen wennen, omdat de kerk in 2017 haar diensten om en om in Oosterbeek en Wolfheze hield. Het bleek financieel niet langer haalbaar om de Open Hof Kerk open te houden. Soms woonden slechts enkele tientallen de dienst bij.

Het is nog maar de vraag of Wies Versteeg uit Wolfheze er ooit aan zal wennen. ,,Het is zuur om iets af te sluiten waar ik zelf aan meegebouwd heb’’, verzucht ze. Ze was veertig jaar actief voor de kerk, onder meer als jeugdleider. Ze veert op als ze erover praat. ,,We hadden vroeger veel jeugd, daar gingen we mee op kamp’’, zegt ze. ,,Maar de jeugd trekt tegenwoordig helaas weg uit het dorp.’’

Verbondenheid

Volgens Versteeg verdwijnt door het sluiten van de kerk een stuk verbondenheid.  ,,Dat begint met simpele dingen als het drinken van een kopje koffie na de dienst.’’ Ze heeft al plannen om dit met wat gemeenteleden regelmatig te blijven doen.

De toekomst van het gebouw is onduidelijk, ook omdat het als bestemming godshuis heeft. ,,Dat is zo bepaald bij de aankoop van de grond in 1925’’, zegt voorzitter van de kerkrentmeesters Hans van der Ros. Het is daarom onbekend of de in 1926 gebouwde kerk behouden blijft of gesloopt wordt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.