Het Elisabeth Gasthuis wordt geëvacueerd in Arnhem, in september 1944.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Elisabeth Gasthuis wordt geëvacueerd in Arnhem, in september 1944. © DG

Oproep om WO2 in foto's: ‘Maken van oorlogskiekjes was typisch Nederlands fenomeen’

Nergens in Europa hebben burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel foto's gemaakt als in Nederland. Hoewel veel is gearchiveerd, ligt er in schoenendozen en familiealbums nog van alles te verstoffen. Het NIOD gaat in Gelderland, Overijssel en Flevoland samen met het publiek op zoek naar die foto's.

2 reacties

  • Batua

    3 jaar geleden
    Het verdiend wel het om in ons achterhoofd te houden dat In die tijd had alleen de 'elite' een camera tot z'n beschikking had. Via die foto's krijg je dan toch een ietwat eenzijdig beeld uit die periode. Het bewaren van verhalen uit alle lagen van de bevolking vind ik daarom het aller belangrijkste. 
  • Mart

    3 jaar geleden
    "Het Elisabeth Gasthuis wordt geëvacueerd in Arnhem, in september 1944". Hoewel ik zijn naam niet meer weet, kan ik wel aangeven dat de man in het wit met de Rode Kruisvlag, na de oorlog nog vele jaren als 'broeder' (bedrijf EHBO er) in dienst is geweest bij de Arnhemsche Scheepsbouw Maatschappij. Zijn naam moet in de archieven van de ASM wel te achterhalen zijn. Wellicht dat geschiedenisschrijvers dit interessant vinden en zo de foto een volledigere beschrijving kunnen geven.

Arnhem e.o.