Oproep: vang kwetsbare kinderen altijd op, ook in coronatijd

ARNHEM / NIJMEGEN / TIEL - Kinderen met wie het thuis écht niet gaat, omdat ze bijvoorbeeld een psychiatrisch of gedragsprobleem hebben, moeten gewoon naar hun eigen school kunnen. Anders bestaat het risico dat het thuis misgaat.

De oproep komt van bestuurder Annemarie Profittlich van Entrea Lindenhout. De jeugdzorgorganisatie uit Arnhem ondersteunt en begeleidt elk jaar ongeveer 2900 kinderen in Gelderland en heeft ook vier scholen voor speciaal onderwijs, in Nijmegen en Tiel. De scholen en dagbehandeling van Entrea Lindenhout zijn - anders dan andere scholen en zorginstellingen - niet uitsluitend open voor kinderen van ouders met een vitaal beroep.

Quote

Vaak zijn er problemen bij kinderen, maar heeft een gezin ook niet genoeg veerkracht. Ouders kunnen ook een psychiatri­sche problema­tiek hebben, of een verslaving

Als een kind snottert, toch op schoot

Annemarie Profittlich
Volledig scherm
Annemarie Profittlich © entrea lindenhout

,,We zijn ook open voor kinderen waarvan we weten dat die niet fulltime thuis kunnen zijn, omdat de thuissituatie niet veilig is”, zegt Profittlich. 

Een kleine groep maakt ervan gebruik, tien tot twintig kinderen per school. ,,Het is een dilemma, want je wilt ook de veiligheid van je medewerkers garanderen. Die vinden het ook spannend. En als ze op het werk een kind zien snotteren, nemen ze dat toch op schoot om te troosten.”

,,Maar kinderen zijn niet voor niks bij ons. Daarom zijn we blijven zorgen”, zegt Profittlich. ,,Vaak zijn er problemen bij kinderen, maar heeft een gezin ook niet genoeg veerkracht. Ouders kunnen ook een psychiatrische problematiek hebben, of een verslaving. Dan kunnen spanningen hoog oplopen, Blijf-van-mijn-lijfhuizen stromen ook vol, las ik.”

Het is inderdaad alle hens aan dek bij Moviera, dat in Gelderland zorgt voor hulp en opvang bij huiselijk geweld, beaamt een woordvoerder ,,We zijn 24/7 in touw om zoveel mogelijk opvang te bieden. Het is nog te vroeg om te zeggen dat er een enorme piek is. We wachten af hoe het verder gaat, want 6 april konden veel gezinnen nog aan, maar nu dat niet zeker is, zijn we bang dat de situatie verergert.”

Kind met autisme kan in de war raken

Wat volgens Profittlich snel moet gebeuren, is dat alle scholen -zowel regulier als speciaal onderwijs- opvang regelen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. ,,De eigen school en niet één centrale plek in een gemeente. Want een kind met autisme kan dan helemaal in de war raken.” Minister Arie Slob van onderwijs heeft de Tweede Kamer woensdag laten weten dat ook hij vindt dat voor deze kinderen opvang buitenshuis mogelijk moet zijn. Hij trekt hiervoor extra geld uit en vraagt gemeenten het initiatief te nemen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.