Volledig scherm
Het Orkest van het Oosten met dirigent Ed Spanjaard. © Carlo ter Ellen DTCT

Orkest van het Oosten smelt samen met Gelders Orkest

ENSCHEDE - De kogel is door de kerk: het Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest gaan fuseren. De directies van beide gezelschappen zijn daarover eens geworden.

Per 1 september van het volgend jaar moet de nieuwe orkestvoorziening er staan. De symfonieorkesten van Overijssel en Gelderland, beide met een lange geschiedenis, gaan dan op in het nieuwe Muziekhuis van het Oosten met als standplaatsen Enschede en Arnhem. De namen Orkest van het Oosten en Gelders Orkest blijven in beide provincies vooralsnog als merknaam gehandhaafd.

Prijskaartje

Belangrijk punt in de plannen is het handhaven van de twee vestigingsplaatsen, traditioneel het meest gevoelige punt in een orkestenfusie. Met hun keuze voor Enschede als repetitieplek voor opera’s en educatieve concerten en Arnhem als brandpunt van het symfonisch repertoire wordt deze klip omzeild. Aan deze keuze hangt overigens wel een prijskaartje. Om de orkesten te laten reizen, is een extra bedrag nodig van 250.000 euro per jaar.

De totale rekening voor het ambitieuze orkestplan is zelfs nog hoger. Om het gefuseerde gezelschap te laten functioneren in beide provincies en nieuwe ambities te realiseren, is een extra investering nodig van 1,2 miljoen euro. Daarvoor is inmiddels een beroep gedaan op de gezamenlijke provinciebesturen van Gelderland en Overijssel. 

Verbinden

Het nieuwe orkest krijgt als voornaamste opdracht om zoveel mogelijk mensen te bereiken met live symfonische muziek. Het gezelschap moet daarnaast verbinden en aantonen over een maatschappelijke meerwaarde te beschikken. Ook talentontwikkeling is een belangrijk speerpunt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.