Over de kamsalamander en andere beschermde dieren die ons aardig in de weg kunnen zitten
Beschermde dieren kunnen ons aardig in de weg zitten. Nu is er de wespendief. De zeldzame roofvogel die eerder al windmolens wist tegen te houden, blijkt ook de aanleg van zonneparken te kunnen frustreren. De wespendief is niet het enige dier dat niet houdt van verandering. Wie herinnert zich nog hoe de kamsalamander en de zandhagedis een rem zetten op nieuwe ontwikkelingen? Ken jij deze ‘blokkeerdieren’ nog?
Kamsalamander
De kamsalamander is nog geen 20 centimeter groot, maar weet de bouw van hele woonwijken tegen te houden. Het amfibie is kwetsbaar en staat op de Rode Lijst. Samen met de rugstreeppad en poelkikker wist de kamsalamander de bouw van Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf lang te frustreren.
Door de bouw van de wijk zou het leefgebied van de kamsalamander bedreigd worden. De gemeente Arnhem heeft door het aanleggen van poelen, passages om leefgebieden met elkaar te verbinden en schermen langs het spoor het voor elkaar gekregen dat Schuytgraaf toch mocht worden gebouwd.
Rugstreeppad
De rugstreeppad heeft net als de kamsalamander bij al heel wat bouwprojecten een spaak in het wiel gestoken. Zo bemoeilijkte het beestje de aanleg van de Betuweroute. Het megaproject kwam er zelfs door stil te liggen. Bij Angeren bleek het dier zij aan zij te leven met de eveneens beschermde kamsalamander. Voor beide dieren moest een speciaal leefgebied worden aangelegd.
De das
In Nijmegen hebben natuurclubs de aanwezigheid van de das aangegrepen om een groot saunacomplex in recreatiegebied De Berendonck tegen te houden. Onduidelijk is hoeveel dassen, een nachtdier, er nu daadwerkelijk zaten.
De das zorgde voor een acht jaar lange strijd tussen Thermen Bussloo en de natuurclubs. De sauna mocht er uiteindelijk wel komen, maar dan moest er op last van de rechter wel een compensatiebosje met extra fruitbomen voor de das worden aangelegd.
De das wordt vaker ingezet door natuurorganisatie. In Otterlo wilde de gemeente huizen bouwen op voormalige sportvelden. Sinds de gemeente de velden niet meer maaide, had de das ze ontdekt als foerageergebied. Volgens een natuurorganisatie zoeken er elke nacht dassen naar voedsel. Zomaar woningen bouwen is daardoor niet mogelijk.
Zandhagedis
Zandhagedissen die in de spoorkuil in Groesbeek leven zijn al jarenlang een belangrijke kostenpost voor de gemeente Berg en Dal. Het fietspad is in 2015 voltooid. Sindsdien stonden natuurbeschermers en gemeente tegenover elkaar vanwege de beschermde diersoorten.
Inmiddels zijn elf tunneltjes aangelegd om de hagedissen ongeschonden te laten oversteken. Een werkgroep houdt in de gaten hoeveel hagedissen jaarlijks sneven. Dat waren er in het afgelopen seizoen 55. Te veel, vindt de werkgroep. Daarom zouden nu hagedissenschermen moeten worden aangelegd.
Vleermuizen
Vleermuizen weten de sloop van gebouwen tegen te houden. Bijvoorbeeld die van het voormalige asielzoekerscentrum in de Aaltense buurtschap Barlo. De vleermuis, een beschermde diersoort is in Nederland, had sporen nagelaten in het hoofdgebouw. Het ging om gaten in muren, boeidelen, gootplanken en ander houtwerk. Op vensterbanken onder deze gaten lag vleermuizenpoep. Ook in andere gebouwen zijn deze gaten en uitwerpselen gevonden. Die mochten daardoor niet worden gesloopt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met Video
Opnieuw pleidooi om bevrijders van Arnhem in Tweede Wereldoorlog te eren met een eigen plein
ARNHEM - Arnhems gemeenteraadslid Nico Wiggers breekt opnieuw een lans voor een Polar Bearsplein in Arnhem. Met de vernoeming wil hij de Engelse 49th West Riding-divisie eren. Die verjoeg tijdens de Tweede Wereldoorlog in april 1945 de Duitse bezettingsmacht uit de Gelderse hoofdstad. Polar Bears is de bijnaam van de divisie. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM5
De eerste statushouders vestigen zich in februari in Wolfheze, vooral gezinnen
-
PREMIUMColumn Rob Berends
Dacht je dat je alles had gehad met de korenwolf, de kamsalamander en de zandhagedis, is er nu de wespendief
En nu dus de wespendief. Dacht je dat je alles had gehad met de korenwolf, de kamsalamander en de zandhagedis, is er nóg een dier dat het niet op de vooruitgang heeft begrepen. Alle plannen voor windmolens rond de Veluwe kunnen in de papierversnipperaar.
-
PREMIUM
Eerste schop voor nieuwe wijk in Velp moet vóór eind 2024 de grond in, anders loopt Rheden 2,7 miljoen euro mis
VELP - De eerste schop voor de nieuwe woonwijk IJssel District, op het terrein van ziekenhuis Rijnstate in Velp, moet uiterlijk medio december volgend jaar de grond in. Gebeurt dat niet, dan kost dat de gemeente Rheden 2,7 miljoen euro. -
-
-
PREMIUM
Geld voor sloop van houtkachel: na Nijmegenaren moeten ook Arnhemmers dat krijgen
ARNHEM - Arnhemmers kunnen straks mogelijk geld krijgen voor de sloop van hun houtkachel. De gemeente bekijkt de opties voor zo’n regeling. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
In samenwerking met indebuurt Arnhem