Caroline Neijs en Rik Steijn van Stal Mansour.
Volledig scherm
Caroline Neijs en Rik Steijn van Stal Mansour. © Gerard Burgers

Paarden Stal Mansour weer beter

ARNHEM - De zestig paarden van manege Stal Mansour in Arnhem zijn genezen van besmettelijke paardenziekte droes. Manegehouder Rik Steijn is opgelucht, maar is kritisch op zijn collega's die de ziekte stil hebben gehouden.

Het duurde een tijdje voordat Rik Steijn en zijn vrouw Caroline Neijs doorhadden wat de paarden precies mankeerden. Aanvankelijk leken de paarden alleen verkouden of grieperig, maar na een week gaf de veearts uitsluitsel: droes.

Ongemak

De besmettelijke paardenziekte zorgt voor veel ongemak bij de dieren. Opgezette klieren zorgen ervoor dat de paarden het benauwd krijgen en moeite hebben met slikken. Meteen deed het echtpaar Stal Mansour enkele weken op slot. Een schadepost voor de manege. 

Quote

Veel leden hebben hun contribu­tie laten doorlopen zonder dat ze daarvoor konden paardrij­den

Rik Steijn, Eigenaar manege Stal Mansour

,,Hoeveel schade we hebben geleden kunnen we nog niet zeggen. We hebben gelukkig heel veel betrokken leden. Zij hebben hun contributie laten doorlopen zonder dat ze daarvoor konden paardrijden. Dat heeft ons enorm geholpen. Bovendien hebben we heel veel hulp gekregen van leden die zich vrijwillig inzetten", aldus Steijn.

Zo'n zes weken geleden konden de hekken van de manege weer open voor publiek. Terugblikkend vindt de manegehouder dat voortaan alle eigenaren van maneges open kaart moeten spelen in geval van besmettelijke ziektes. Steijn: ,,Je hoort dat meer maneges getroffen zijn geweest door de droes. Zij hebben het in tegenstelling tot ons onder de pet gehouden. Dat vind ik heel kwalijk. Door geen open kaart te spelen en geen maatregelen te nemen is de kans op besmetting van andere bedrijven een stuk groter geworden. Ze nemen dus willens en wetens een risico. Ik hoop dat die eigenaren die les geleerd hebben."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.