Het Gele Rijdersplein in Arnhem.
Volledig scherm
Het Gele Rijdersplein in Arnhem. © DG

Pergola op Gele Rijdersplein in Arnhem verdwijnt

ARNHEM - De pergola op het Gele Rijdersplein in Arnhem gaat verdwijnen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft deze week ingestemd met het plan om afscheid te nemen van dit onderdeel van het wederopbouw monument. 

Het plein wordt gesplitst in een gedeelte waar ruimte is voor reuring. Dat is het gebied rondom de AKU-fontein. De andere kant wordt een plek waar passanten en omwonenden kunnen verpozen in  het groen. Er gaat ook onderzocht worden of de Jansbeek hier boven water kan worden gehaald. 

Bestemming

Tientallen jaren is er gesproken over een bestemming voor het Gele Rijdersplein. Alle partijen in de gemeenteraad zijn blij met het plan dat verder voorziet in ruimte voor terrassen en het deels onder de grond stallen van fietsen. Alleen is Arnhem Centraal mordicus tegen de sloop van de pergola. Die hoort volgens fractievoorzitter Lea Manders onlosmakelijk bij het monument. De PvdA vindt dat de pergola pas gesloopt kan worden als de procedures zijn doorlopen. 

Vergunning

De gemeente Arnhem gaat nu een vergunning aanvragen voor het demonteren van de pergola. Als de vergunning is verleend, wordt de overkapping uit elkaar gehaald. Wethouder Ine van Burgsteden sluit niet uit dat delen van de pergola terugkomen op het plein. 

Afscheiding

Onderzoek moet uitwijzen wat er in de plaats van de pergola komt. Van Burgsteden speelde met de gedachte hier bebouwing te realiseren. Unaniem wees de raad dit af. Een bouwmassa vindt de raad ongewenst. De raad nam een wijzigingsvoorstel van de ChristenUnie aan. Er moet een creatieve afscheiding komen tussen het levendige en het groene gedeelte. Daar zou een rol voor onderdelen van de pergola kunnen zijn weggelegd, aldus de wethouder. 

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.