Volledig scherm
Archieffoto: ANP © ANP XTRA

Personeelstekort nekt zorg gehandicapten in spijkerkwartier

ARNHEM - Gehandicapte bewoners van Fokuswoningen in het Spijkerkwartier in Arnhem hebben bij de zorgorganisatie aan de bel getrokken over de hulp die ze krijgen. Ze zouden langer dan gebruikelijk moeten wachten op assistentie bij hun algemene dagelijkse behoeften.

Fokus Wonen verleent in heel Nederland 24 uur per dag en op afroep assistentie aan mensen die zonder die hulp niet zelfstandig zouden kunnen wonen. Het gaat om mensen met een handicap die geholpen moeten worden met alledaagse praktijken als uit bed komen, aan- en uitkleden, naar het toilet of onder de douche gaan, medicijngebruik, verplaatsingen en sondevoeding.

Volgens een van de bewoners, sinds 2009 in een van de vijftien Fokuswoningen in het Spijkerkwartier woonachtig, is het de laatste tijd een rommeltje. ,,Er zit zand in de raderen'', zegt de man, die door een progressieve spierziekte aan een rolstoel is gebonden. 

Fysiotherapie

Zelf heeft hij al veertien dagen geen fysiotherapie gehad, wat hij normaliter vier van de vijf werkdagen zou moeten krijgen. Ook moet hij langer dan gebruikelijk wachten op het wisselen van de sondevoeding waarvan hij afhankelijk is en op zijn medicijnen, waarvan het gebruik in sommige gevallen op schema moet. ,,Dat zijn dingen die niet kunnen.''

Ook andere huurders zouden lang op hulp moeten wachten. Dat is ook kenbaar gemaakt in een brief aan het bestuur van Fokus. Het personeel wordt er niet op aangekeken. ,,Dat komt gewoon handen tekort.''  

Werkloosheid

Quote

Het streven blijft om binnen een kwartier na een oproep hulp te verlenen

Voorzitter Otto Jongsma van de raad van bestuur van Fokus weet van de klachten uit het Spijkerkwartier. ,,Die zijn met de manager van het werkgebied besproken en hebben haar aandacht.'' Fokus kampt volgens Jongsma met een personeelstekort. ,,Het is uitermate lastig nieuwe ADL-assistenten te vinden. Niet alleen in Arnhem, ook op andere plaatsen. Ondanks de werkloosheid.''

Uitzendkrachten

De organisatie tracht het werkrooster zoveel mogelijk op peil te houden. ,,Maar het kan voorkomen dat op een vroege ochtend in plaats van negen mensen maar zeven aan het werk zijn'', zegt Jongsma. ,,De ADL-assistenten doen er echt alles aan om het rooster bezet te krijgen. Het streven blijft om binnen een kwartier na een oproep hulp te verlenen.'' Als er gaten vallen, mogen de managers uitzendkrachten inschakelen. 

Fokus heeft landelijk circa 2.400 medewerkers en circa 1.400 woningen waar assistentie aan bewoners wordt geboden. De huizen worden verhuurd door woningcorporaties, Fokus levert de bewoner de benodigde zorg.  

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.