Smurfit Kappa Parenco in Renkum.
Volledig scherm
PREMIUM
Smurfit Kappa Parenco in Renkum. © Paul Rapp

Petitie voor hard optreden van provincie tegen de ‘natuurverwoestende wateronttrekking’ van Parenco

RENKUM - Arnhemse, Renkumse en Edese natuurorganisaties zijn een petitie begonnen. Ze willen dat de Renkumse kartonfabriek Parenco zo snel mogelijk stopt met het oppompen van grondwater, omdat dit de natuur zou verwoesten. 

6 reacties

 • Desirea Ter Stegen

  2 maanden geleden
  @Willem Hendriksen: Ongeveer 40% van het kraanwater in Nederland wordt gemaakt van oppervlaktewater dat wordt gewonnen uit oa de Rijn en de Maas dus lijkt het mij dat onderzoek naar dit water voor papier maken totaal overbodig is. Lijkt mij eerder een kwestie van geld voor Parenco om een waterzuiveringsinstallatie te bouwen om het Rijnwater schoon te maken voor papier productie.
 • Willem Hendriksen

  2 maanden geleden
  Als oud werknemer wil ik hier wat uitleggen over het waterverbruik van Parenco. Ze gebruiken niet alleen schoon grondwater maar ook veel Rijnwater om installaties te koelen. Verder wordt het water voor 90% gerecycled. Voor productie van papier is echter ook schoonwater nodig. Natuurlijk moet er onderzocht worden of Rijnwater niet toch zo gezuiverd Kan worden zodat dit bronwater verbruik kan verminderen.
 • Els Weber-van Dreuten

  2 maanden geleden
  De industrie hoeft helemaal niet weg, die moet alleen investeren in schoonmaken van rivierwater in plaats van de natuur te verwoesten en dan krijgen de hoge heren maar minder winstuitkering. Maar ja, dat doet pijn natuurlijk.
 • Sjaak den Hartog

  2 maanden geleden
  Allle industrie moet weg. Laat alles maar produceren in China. Waar gaan wij van leven??????
 • Ceciel Buijser

  2 maanden geleden
  Beste @L.A. ten Bohmer, Er is meer op de wereld dan alleen de Parenco. Een gezonde leefomgeving, bijvoorbeeld. Dat is wel even een heel stuk belangrijker dunkt me.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.