Drukte op de Posbank, twee weken geleden.
Volledig scherm
Drukte op de Posbank, twee weken geleden. © Rolf Hensel

Politie: het wordt al druk op de Posbank, blijf thuis

UPDATERHEDEN / ROZENDAAL - Ondanks alle oproepen om thuis te blijven, is het al tamelijk druk aan het worden op parkeerplaatsen bij de Posbank in Rheden en op het Rozendaalse Veld. Beide plekken zijn geliefd onder wandelaars.

De politie roept op Facebook mensen die naar de Posbank willen komen op om thuis te blijven. Ze wijst erop dat er een noodverordening van kracht is die samenscholingen verbiedt. Wie met meer dan drie mensen rondloopt, riskeert een boete van 400 euro. De politie controleert onder andere bij de parkeerplaats op het Rozendaalse Veld.

Volgens handhavers is het wel veel rustiger dan vorige week. ,,Het Rozendaalse Veld is een trechter, mensen zetten de auto neer en dan verspreiden ze zich. We hebben nog geen bekeuring uitgedeeld", zeggen ze. 

Een ouder echtpaar, Ton en Ria Minks uit Westervoort, pakt klapstoeltjes uit de auto. ,,We hebben de hele ochtend al binnen gezeten. 's Middags gaan we meestal een stukje rijden. Bij ons in de achtertuin hoor je continu muziek, de jeugd hè! Hier is het heerlijk rustig en hoor je allen het gefluit van vogels.”

Ahmed Marcouch, die als voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden ook gezag heeft in de gemeenten rondom Arnhem, stelt dat bezoekers zich goed aan de maatregelen houden. ,,De parkeerplaatsen zijn niet overvol en er zijn geen samenscholingen rondom de Posbank.”

‘Houd mijn hart vast’

Handhavers op Rozendaalsche Veld.
Volledig scherm
Handhavers op Rozendaalsche Veld. © DG

Op andere plekken, onder meer in Ede, zijn parkeerplaatsen bij natuurgebieden afgesloten. Dat heeft volgens Marcouch effect op het aantal bezoekers. Het afsluiten is in Rheden en Rozendaal niet gebeurd.  Eerder riepen de voorzitters van de Veiligheidsregio's in Gelderland en commissaris van de koning John Berends al op om thuis te blijven. 

In park Sonsbeek in Arnhem is het zaterdag opmerkelijk rustig. ,,Momenteel ziet de politie in Arnhem-Noord de drukte in de parken wel iets toenemen, maar nog goed overzichtelijk en conform richtlijnen. Zoals gezegd zijn we met handhaving alsook politie actief aanwezig in de Arnhemse parken", aldus burgemeester Marcouch, tevens voorzitter van de veiligheidsregio.

Boswachter Paul Jansen van Natuurmonumenten zegt dat het in zijn algemeenheid nog meevalt met de drukte op de Zuid-Veluwe. ,,Maar ik houd mijn hart vast.” Nu bijvoorbeeld parkeerplaatsen van de Ginkelse Heide bij Ede worden afgesloten, verwacht hij dat mensen naar het zuidelijke gedeelte van de Veluwe trekken. Hij is vooral benieuwd hoe dat zondag uitpakt, wanneer de temperatuur oploopt naar zo’n twintig graden.

Bericht van de burgemeester

Archieffoto van drukte nabij de Posbank.
Volledig scherm
Archieffoto van drukte nabij de Posbank. © Rolf Hensel

Burgemeester Esther Wetsteijn waarschuwde vorige week ook voor te veel drukte, in een bericht dat zij plaatste op de site van de gemeente Rozendaal.

Daar schreef zij: ‘Het weekend van 21-22 maart was het erg druk op onder andere het Rozendaalse Veld. Het zonnige weer nodigde ook uit tot een loopje. In de aanloop naar het weekend daarop zijn ‘tekstkarren’ geplaatst, digitale borden waarin opgeroepen werd afstand van elkaar te houden.’

‘Afgelopen weekend, 28-29 maart, hebben handhavers de situatie goed in de gaten gehouden. De parkeerplaatsen waren bij vlagen (erg) vol, maar mensen gedroegen zich correct, hielden de gevraagde 1,5 meter afstand van elkaar en zochten elkaar niet op.’

‘Ik wil, ook de komende tijd, het Rozendaalse Veld en andere delen van ons buitengebied graag open houden. Het is daarom verstandig dat u, als u daar graag wilt lopen, kiest voor de minder drukke tijdstippen. Of kies bewust een rustiger deel van de Veluwe(zoom) of maak simpelweg een wandeling door uw eigen buurt.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.