Volledig scherm
Autobrand. Foto ter illustratie. © Marcel van Dorst / MaRicMedia

Politie jaagt in Arnhem op pyromaan

ARNHEM - De politie gaat met extra teams surveilleren in de wijk Elderveld. Het is een reactie op de vele auto-, containerbranden een woningbrand afgelopen drie weekenden in de woonwijk in Arnhem-Zuid. 

De politie in Arnhem wil met een groot offensief de reeks autobranden in Arnhem doorbreken. Verspreid over de Rijnstad gingen in 2017 ruim dertig auto's in vlammen op. Ook in het nieuwe jaar weten pyromanen niet van ophouden. In de eerste weekenden van het nieuwe jaar telde de politie zes nieuwe autobranden in de wijk Elderveld.

Extra surveillance 

,,De daders komen zeer waarschijnlijk uit Elderveld. We willen met extra surveillances aan de wijkbewoners laten zien dat we het probleem heel serieus nemen'', zegt agent Fred Buijert. Hij heeft onder meer autobranden als speciaal aandachtsgebied. 

De gemeente plaatst morgen twee tekstborden in de wijk om te waarschuwen voor auto- en containerbranden. ,,Bovendien plaatsen we een social media-bom om continu aandacht te vragen voor  het probleem dat in de hele stad speelt. Vorig jaar hebben we meerdere autobranden gehad in onder meer Klarendal, Geitenkamp en Elderveld'', vertelt Buijert.

Verband

De politie heeft niet de indruk dat alle autobranden met elkaar verband houden. Daarvoor zijn ze te veel verspreid over de stad en wijken de manieren waarop de branden zijn aangestoken te veel van elkaar af. Wel denkt Buijert dat de branden in Elderveld met elkaar te maken hebben.

Hij doet een oproep aan mensen in buurtapp-groepen. Zo'n app-groep is een netwerk van mensen die elkaar informeren over zaken in de wijk die in hun ogen verdacht zijn. ,,We hebben al contact met ongeveer driehonderd mensen in deze groepen. Dat is een behoorlijk netwerk, maar we hopen op meer. De mensen in zo'n groep kunnen zodra ze iets verdachts zien via de beheerder meteen de politie waarschuwen.''

Camera's

Buijert riep een half jaar geleden mensen en bedrijven die een beveiligingscamera bezitten, nog op tot samenwerking. ,,Camera in Beeld, noemen we dat netwerk. Hoe meer camera's we hebben hoe meer beelden en hoe groter de pakkans. We hebben overigens afgelopen jaren nog geen beelden ontvangen waar we wat aan hadden.''

De politie vraagt ook veel aandacht voor autobranden op de eigen facebookpagina's. ,,We hopen dat we met al die aandacht mensen die iets hebben gezien, contact met ons opnemen. Mensen denken nog wel eens dat wat zij hebben gezien niet van belang is of dat wij het al zouden weten. Misschien verleiden we met alle aandacht mensen uit de omgeving van de daders om ons te benaderen.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.