Volledig scherm
Op sites als Marktplaats worden regelmatig gestolen spullen aangeboden. © ANP

Politie zet burgers in bij online opsporen gestolen spullen

DOESBURG/ RHEDEN - Burgers gaan de politie helpen om gestolen spullen op te sporen die online te koop worden aangeboden. Binnen de politie is niet altijd genoeg tijd en mankracht voor dergelijke cyber-opsporing. Ook wil de politie hiermee de digitale kennis van burgers benutten, die mogelijk in het korps ontbreekt.

Het initiatief is een proef die begint in het team IJsselwaarden, dat werkt in Doesburg, Dieren, Rheden en Velp, en moet leiden tot een landelijke politie-app waarmee iedereen kan helpen gestolen waar terug te vinden. Aftrap van het project is donderdag 25 januari, als de politie twintig mensen uitnodigt om in Rheden een avond lang te speuren naar spullen.

Innovatie

Quote

We bemoeien ons niet met het zoeken zelf.

Maarten van Grootheest, politie

,,Wij faciliteren de locatie en de tablets en uiteraard een lijst met gestolen goederen. Maar we bemoeien ons niet met het zoeken zelf. Want met de resultaten gaan we de opsporings-app ontwikkelen. Dat gebeurt zoveel mogelijk vanuit de gebruiker’’, zegt Maarten van Grootheest van de politie IJsselwaarden. Daar houdt hij zich als operationeel specialist bezig met innovatie en verbetering van het politievak.

Het idee om burgers te betrekken bij opsporing komt dan ook uit zijn koker en is tot nog toe uniek voor Nederland. ,,Ik heb als agent ook gestolen spullen opgespoord. Dat gaf veel voldoening, maar het moest steeds tussendoor. Want meestal krijgen andere zaken voorrang, zoals spoedmeldingen, en belandt een diefstal onder op de stapel. Terwijl die spullen vaak wel erg belangrijk of waardevol zijn voor mensen die ze kwijt zijn.’’

Open bronnen

Dat is mede de reden voor de politie om burgers in te schakelen; iedereen kan immers zoeken op open bronnen als Marktplaats of eBay. ,,Sommigen vinden hun gestolen fiets online zelf al terug. Als zij dat kunnen, zijn er ook mensen met meer kennis van het internet die gestolen spullen kunnen terugvinden.’’

Op de test-avond in Rheden wil de politie ontdekken hoe en op welke sites mensen dat doen en ook naar welke spullen zij het eerst zoeken, als er een lijst voor ze ligt. Agenten komen in actie als er daadwerkelijk zaken worden opgespoord.

Wie wil meezoeken, kan voor woensdag 17 januari mailen naar test.gestolengoederen@gmail.com. Een extern onderzoeksbureau helpt de politie met de selectie van deelnemers, die vooral gebeurt op basis van motivatie. Als de proefavond een succes is, komen er meer zoekdagen om het project en de app verder te ontwikkelen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.