Protest tegen camera's in studentenhuis

VideoARNHEM -  Studenten die een kamer huren in de tot studentenhuis omgebouwde oude hbs in het Spijkerkwartier in Arnhem vallen over de beveiligingscamera's die er hangen. Zij menen dat de verhuurder met dit cameratoezicht hun privacy aantast.

De camera's hangen onder meer bij de deuren en in de gangen van het gebouw, maar ook in de woonkeukens die de studenten gebruiken om te eten of met elkaar te relaxen. Sinds kort zijn er ook Nest-camera's, die geluid kunnen opnemen en gezichten detecteren. ,,Technisch gezien kunnen we afgeluisterd worden’’, zegt bewoner Martijn.

Overlast

Eigenaar Roland Verheij stelt dat het cameratoezicht nodig is om de veiligheid in en rond het pand te vergroten. Hij wil ongenode gasten buiten houden en voorkomen dat er overlast ontstaat voor de buurt. Volgens Verheij maken met name gebruikers van de grote keuken op de bovenverdieping er een bende van en houden ze zich niet aan de afspraken. 

De wijkagent bevestigt dat soms wordt geklaagd over overlast vanuit de hbs, al is dat niet structureel. ,,De verhuurder probeert overlast meteen de kop in te drukken.’’ Verheij is niet van plan het cameratoezicht te staken en stelt dat hij zich aan de regels houdt. ,,Als ik in mijn ongelijk sta, moeten ze dat bewijzen.’’ De studenten zeggen dat van plan te zijn, met hulp van een advocaat. 

Volledig scherm
Gang in het voormalige schoolgebouw aan de Schoolstraat in het Spijkerkwartier, nu in gebruik als woonruimte voor studenten. Ook op deze plek hangt een camera. © Erik van 't Hullenaar

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.