Volledig scherm
Archiefbeeld van het ongeluk met een galerij van een flat in Leeuwarden, in 2011. © ANP

PvdA: 'Arnhem is te laks met veiligheid galerijflats'

ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat veel te laconiek om met de risico’s die kleven aan galerijflats die zijn gebouw voor 1975. Dat vindt de fractie van de PvdA in de Arnhemse gemeenteraad. Fractievolger Hanny van Nunen ‘verwacht veel meer daadkracht’ van de gemeente.

Eigenaren van een galerijflat gebouwd vóór het jaar 1975 hadden uiterlijk 1 juli 2017 onderzoek moeten laten doen naar de staat van onderhoud van de balkons. Aanleiding daarvoor was een ongeval met een galerij in de Friese hoofdstad Leeuwarden in 2011.

Controle

Eigenaren van complexen zijn zelf verantwoordelijk voor die controle, maar de lokale overheid moet nagaan of die onderzoeken daadwerkelijk worden gedaan. Van elf verdachte gebouwen in Arnhem is bij de gemeente echter nog niet bekend of ze aan de veiligheidseisen voldoen.

In totaal zijn er in de stad 71 gebouweigenaren aangeschreven. In 20 gevallen bleek dat ten onrechte, bij 11 gebouwen waren maatregelen noodzakelijk. Elf andere eigenaren hebben niet gereageerd op brieven van de gemeente. Zij kunnen nu een controleur verwachten, zegt de gemeente.

De PvdA vindt het ‘onbegrijpelijk dat eigenaren van gevaarlijke flats nog geen onderzoek hebben laten doen’. Van Nunen verwacht ‘spoedig optreden van de verantwoordelijk wethouder’, Geert Ritsema.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.