Volledig scherm
Kunstenaar Peter Struycken op zijn 'Blauwe golven' in Arnhem. © Rolf Hensel

Raad Arnhem staakt debat over sloop 'Blauwe golven'

ARNHEM - Twee uur had de Arnhemse gemeenteraad uitgetrokken om uitgebreid te debatteren over het plan voor de Creatieve Corridor op het Roermondsplein en de sloop van kunstwerk Blauwe golven van Peter Strucyken. In een vloek en een zucht was maandagavond echter de vergadering afgelopen.

Addy Plieger van de ChristenUnie stelde voor het plan terug te geven aan wethouder Gerrie Elfrink, hem op te dragen in gesprek te gaan met kunstenaar Struycken en direct alle beraadslagingen te staken. Van de tien partijen waren er zes voor, en drie tegen.

Alternatief

Volledig scherm
Parkeren op de 'Blauwe golven' in Arnhem. © Rolf Hensel

Volgens het principe ‘één partij, één stem’ (zoals dat in Arnhem is afgesproken voor commissievergaderingen) was daarmee de bijeenkomst klaar. De vraag die de tiende partij, Verenigd Arnhem, had aan Elfrink (‘Hoe denkt ú erover?’) kwam niet meer aan de orde.

Aanleiding voor het voorstel van Plieger is een gesprek dat raadsleden met Struycken hadden en diens steun voor een alternatief plan voor de corridor, die binnenstad en Museum Arnhem/ArtEZ met elkaar moet gaan verbinden: een groene Oude Kraan en behoud van de (aangepaste) Blauwe golven.

In de gemeenteraad heerste nog de gedachte dat het alles of niets was met Peter Struycken: of behouden, of weghalen. Plieger wil dat beide partijen om de tafel gaan in de hoop dat de twee ideeën in elkaar te passen zijn. Dat voorstel gaat ze volgende week in de gemeenteraadsvergadering doen.

Lange baan

De kans dat dat idee dan geen meerderheid haalt, is aanwezig. Dan telt namelijk het aantal zetels dat partijen hebben. En het zou zomaar die ene van Verenigd Arnhem kunnen zijn die de doorslag geeft. Elfrink zegt sowieso niks te zien in een gesprek met Struycken: ,,Ik heb al met hem gesproken.”

Omwonenden van het Roermondsplein verbazen zich over de handelwijze van de gemeenteraad. ,,Dit is weer typisch Arnhem. Alles op de lange baan schuiven”, zegt een woordvoerder. Hij vindt het vreemd dat de politici wel met Peter Struycken hebben gesproken en niet met omwonenden.

Zij hebben zich uitgesproken vóór de Creatieve Corridor en tegen de ‘Grauwe golven’. De actiegroep Behoud Blauwe Golven staat daar recht tegenover. Die wil vrijdagmiddag met een schoonmaakactie onder de Nelson Mandelabrug haar pleidooi voor het kunstwerk kracht bij zetten.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.