Rechter beslist over illegale Arnhemse afvalpas

ARNHEM - Moet de Autoriteit Persoonsgegevens nu wel of niet optreden tegen het illegale afvalpasjessysteem van de gemeente Arnhem? Over die vraag buigt de voorzieningenrechter zich de komende week. 

Arnhemmer Michiel Jonker strijdt al vanaf 2014 voor zijn recht op privacy. Hij ging er voor naar de rechter en naar de Raad van State. Uiteindelijk kreeg Jonker gelijk: de huidige Arnhemse afvalpas is een 'schending van de persoonlijke levenssfeer', zoals het in jargon heet. 

LEES OOK: Arnhem haalt je privacy uit de vuilnisbak

Volledig scherm
© Martin Ommering

Maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), die waakt over de privacy van alle Nederlanders, weet dat de huidige afvalpas illegaal is. Op de pas kan de gemeente zien hoe vaak Arnhemmers gebruik maken van de afvalcontainer. Deze verwerking van gegevens is verboden. Maar optreden doet de AP niet, omdat Arnhem per 1 januari 2018 wil overstappen op een systeem met gescheiden afval. 

Maandag beslist de gemeenteraad van Arnhem of het systeem van gescheiden afvalinzameling per 1 januari gaat invoeren of een jaar zal uitstellen. In dat laatste geval zal de AP de privacykwestie rondom de afvalpasjes opnieuw tegen het licht houden. Een medewerker van de AP wilde nog niet vooruit lopen op eventuele maatregelen tegen Arnhem. 

De voorzieningenrechter doet donderdag 13 juli uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.