Volledig scherm
Artist impression van 'Wereldhave' over de in- en uitrit van het Gildemeestersplein (rechts) op de Lange Wal (links).

Rechter hekelt 'prutswerk' van
gemeente Arnhem

DEN HAAG/ARNHEM ,,Waarom heeft de gemeente Arnhem geen recente parkeertellingen gedaan? Dat is toch een werkje van niks?" Dat verzuchtte rechter Lex Michiels maandag tijdens de spoedzitting bij de Raad van State over het bestemmingsplan Winkelcentrum Presikhaaf.

Een groep van ruim tweehonderd omwonenden had de zitting aangespannen tegen de gemeente Arnhem. De groep wil dat Wereldhave, eigenaar van Winkelcentrum Presikhaaf, wacht met de ontsluiting van de parkeerplaats op de Lange Wal tot de bodemprocedure bij de Raad van State in december.

Onveranderd

Quote

In 2012 is de aanslui­ting met de Lange Wal dicht gemaakt wegens verkeerson­vei­lig­heid.

Bram Derix

,,In 2012 is de aansluiting met de Lange Wal dicht gemaakt wegens verkeersonveiligheid", zegt Bram Derix, die er tegenover woont. ,,Die situatie is onveranderd." Het parkeerterrein aan het Gildemeestersplein wordt nu aan de andere kant ontsloten op de IJssellaan en dat moet zo blijven, vinden de omwonenden.

De gemeente Arnhem heeft parkeercijfers uit 2014 gebruikt, toen de Hema nog aan het Gildemeestersplein zat. Inmiddels bevindt zich daar de nieuwe vestiging van supermarkt Albert Heijn en de Aldi. Omwonenden stellen dat het parkeerterrein tegenwoordig voor 90 procent is gevuld. De cijfers uit 2014 spreken van een bezetting van 50 procent. Om die reden, zo stellen de gemeente Arnhem en Wereldhave, zou een extra ontsluiting wenselijk zijn. Opdat de bezettingsgraad omhoog gaat.

Bezwaren

De gemeente Arnhem wil zo snel mogelijk met de werkzaamheden beginnen. Het stadsbestuur verwerpt alle bezwaren en stelt dat de verkeerssituatie er veiliger op wordt als de ontsluiting met de Lange Wal is gerealiseerd. 

Rechter Michiels doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.