Volledig scherm
Insula dei Arnhem © Rolf Hensel

Rechter maakt gehakt van Insula Dei in conflict met Barbara Versteegen

ARNHEM - Zorgaanbieder Insula Dei heeft in het arbeidsconflict met haar ex-bestuurder Barbara Versteegen bakzeil gehaald. Volgens de kantonrechter heeft de raad van toezicht van de stichting op verschillende fronten ernstig verwijtbaar gehandeld. 

De rechter veegt in de uitspraak de vloer aan met de argumenten die de raad van toezicht van Insula Dei aanvoert voor het op non-actief stellen en het daaropvolgende ontslag van Versteegen.

Hij onderzocht de verwijten over vermeende belangenverstrengeling en vermeend disfunctioneren. Volgens de kantonrechter is Versteegen ontslagen op basis van onterechte verwijten.

Rekening

Quote

Dat voelt heel erg goed. Mijn naam is gezuiverd

Voor het 'ernstig onzorgvuldig handelen', krijgt stichting Insula Dei de rekening gepresenteerd. De instelling moet haar oud-bestuurder in totaal 268.000 euro betalen. Bij de hoogte van de vergoeding speelt volgens de rechter de verwachting een rol dat Versteegen gedurende een langere periode werkloos zal blijven. Doordat haar reputatie en professionele integriteit ernstig is geschonden door de raad van toezicht. De rechter noemt het ernstig verwijtbaar dat Insula Dei het initiatief heeft genomen voor 'uiterst negatieve berichtgeving in gedrukte en digitale media'.

Versteegen is blij met de uitspraak. Volgens haar heeft de rechter haar volledig gerehabiliteerd. ,,Mij is nu recht gedaan. Dat voelt heel erg goed. Mijn naam is gezuiverd. Alle aantijgingen aan mijn adres zijn teniet gedaan door de rechter.’’

Korte metten

Volgens de raad van toezicht zou Versteegen het interieurbedrijf van haar man hebben ingeschakeld bij de inrichting van Insula Dei. Daarmee is de bal gaan rollen. Met die verwijten maakte de rechter eerder ook al korte metten.

In de laatste uitspraak ging het vooral ook over het optreden van Versteegen na het verschijnen van het inspectierapport. Insula Dei werd onder verscherpt toezicht gesteld. De inspectie gaf de bestuurder richtlijnen voor het verbeteren van de situatie. Volgens de stichting hadden haar maatregelen onvoldoende effect. Daarop werd Versteegen op non-actief gesteld. Dat was op 30 maart 2017.

Effectief

Volledig scherm
Barbara Versteegen (in het midden). © ROLF HENSEL

Op 11 april echter meldde de inspectie dat de maatregelen aantoonbaar effectief bleken. Versteegen is daarover niet geïnformeerd. Volgens de rechter heeft Insula Dei ernstig onzorgvuldig gehandeld door iedereen binnen de stichting direct te informeren over het op non-actief stellen en daarop de media actief te benaderen. Volgens de rechter is er sprake van een opeenstapeling van fouten en zeer laakbaar gedrag. 

Insula Dei bestudeert de uitspraak en neemt daarover later een standpunt in. Daarbij staat het belang van de cliënten, bewoners en medewerkers centraal. De raad van toezicht is teleurgesteld. ,,Niet alleen voor de belangenverstrengeling, maar ook voor het niet 'in control' zijn. Dat heeft te maken met het door de inspectie opgelegd verscherpt toezicht. Deze gronden van het geschil zien wij niet terug in het vonnis’’, aldus een woordvoerder. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.