Volledig scherm
Start van het aanbrengen van 2.000 zonnepanelen op winkelcentrum Kronenburg in Arnhem, in 2016. © Gerard Burgers

Rekenkamer: Arnhem ligt achter
met groene doelen

ARNHEM - De stad Arnhem wil groen en duurzaam worden, maar heeft nog weinig resultaat geboekt. De doelen die de stad in 2020 wil halen, worden niet bereikt als de versnelling niet wordt ingezet. Dat concludeert de Rekenkamer van Arnhem op basis van een onderzoek.

Arnhem legde zes jaar geleden in het programma Energy Made in Arnhem vast hoe het samen met inwoners en ondernemers wil werken aan het groener en duurzamer maken van de stad. Daarbij valt te denken aan energiebesparing, aan duurzame energie en aan vernieuwingen op het gebied van energie en milieu.   

Concreet wil de stad onder meer bereiken dat in 2020 14 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt, zoals door zonnepanelen, zonnevelden en windmolens, en dat alle verlichting langs verkeerswegen door led-lampen is vervangen. Ook moet het aantal banen in de energie- en milieutechnologie groeien.     

'Oranje is het nieuwe groen'

In het rapport 'Oranje is het nieuwe Groen' concludeert de Rekenkamer dat veel in gang is gezet, maar weinig gehaald. De gemeente zou meer de regierol op zich moeten nemen om ook resultaat te bereiken. Ook signaleert het onafhankelijk onderzoeksforum dat de gewone burger nog te weinig weet van Energy Made in Arnhem. Dat kan veranderen als die in zijn eigen buurt meer de zegeningen van dat programma kan tellen of er aan mee kan doen. 

Het Arnhems college van burgemeester en wethouders heeft de Rekenkamer laten weten de analyse in grote lijnen te delen. Over de resultaten van de afgelopen anderhalf jaar is het positiever.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.