Renkum doet extra onderzoek naar 'stank' van Parenco

RENKUM/OOSTERBEEK - De gemeente Renkum gaat in samenwerking met de provincie Gelderland een  geuronderzoek houden rondom papierfabriek Parenco in Renkum. Sinds daar in 2016 de tweede papierlijn weer in gebruik is genomen voor de productie van karton is het aantal klachten over de uitstoot van de fabriek toegenomen.

Het controleren van die uitstoot is in handen van de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Die stelde geen uitstoot vast die buiten de normen valt. Omwonenden ervaren die uitkomsten anders en spreken over stankoverlast en gezondheidsklachten. Voor Renkum reden om in samenwerking met de provincie en de GGD Gelderland-Midden extra onderzoek te doen. 

Chloor

De familie Kriegsman, woonachtig aan de Dorpsstraat is betrokken bij de Belangengroep Omwonenden Parenco. ,,Sinds de tweede machine weer is opgestart is de stank enorm toegenomen. Voor karton wordt veel chloor gebruikt en dat ruik je. ook in huis, ik word soms zelf wakker van de stank. Het slaat op je ogen en op je longen'', zegt Elmar Kriegsman die de nieuwe metingen dan ook toejuicht.

Dat doen Harry en Corry Evers, die ook onder de rook van de papierfabriek lopen niet. ,,Je ruikt de fabriek soms, maar wij storen ons er niet zo aan. Het hoort gewoon bij Renkum'', zegt Corry. Haar man Harry, die net als veel familieleden in de Renkumse papierindustrie heeft gewerkt, wijst op de werkgelegenheid. ,,Parenco is voor de leefbaarheid van Renkum erg belangrijk, heel veel gezinnen eten ervan. Natuurlijk mag die stank niet te erg worden, maar voor zover ik weet voldoet de fabriek aan alle normen. Die geur hoort gewoon bij Renkum en die nemen we op de koop toe.''

'Niet klagen'

Die tekst wordt later nog eens herhaald door Richard van Aggelen, die ook aan de Dorpsstraat woont. ,,En dan valt het mij ook op dat het vaak nieuwe inwoners zijn die klagen.  Parenco hoort bij Renkum, dan moet je er niet naast gaan wonen en daarna gaan klagen.''

Om een beter inzicht te krijgen, worden nu extra metingen uitgevoerd, waarbij ook bewoners zelf worden betrokken. Ook omdat de ervaren overlast samen schijnt te hangen met windrichting en mede om die reden moeilijk is te voorspellen. 

Uitstoot

Verschillende omwonenden krijgen een zogeheten geurkit thuis waarmee ze zelf een luchtmonster kunnen nemen op het moment dat ze de ergste overlast ervaren. Naast de metingen door inwoners worden ook, op drie verschillende adressen in Renkum die binnen de geurcirkel van Parenco vallen, metingen door inspecteurs van de ODRA uitgevoerd. Hierbij gaat het om langdurigere metingen die een beter inzicht moeten geven in de uitstoot en de door omwonenden ervaren klachten.

Perswoordvoerder Ruben van Haren van Parenco ziet het nieuwe onderzoek met vertrouwen tegemoet. ,,Er is eerder onderzoek geweest waarbij we binnen alle gestelde normen bleven. Aangezien hier niets is veranderd in het productieproces gaan we er niet van uit dat er deze keer andere resultaten uit komen. Als omwonenden klachten ervaren, is het ook prima om daar nader objectief onderzoek naar te doen. Op objectieve cijfers kan niemand tegen zijn.'' 

Volledig scherm
Geuroverlast van papierfabriek Parenco hoort bij het dorp meent de één. Nee, het is stank en ongezond, zegt de ander. Aanvullend geuronderzoek moet duidelijk maken wie er gelijk heeft. © Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.