Volledig scherm
Parenco staat dicht tegen Renkum aan. De papierfabriek is hier te zien vanuit De Beyerstraat. © Gerard Burgers

Renkum is gezoem, stank en trillingen van Parenco spuugzat

RENKUM- Omwonenden van Parenco in Renkum zijn het gezoem, de stank en de trillingen die papierfabriek veroorzaakt, spuugzat. Ze slapen er niet van, kunnen niet lekker in de tuin zitten en moeten hun ramen dichthouden.

,,We zijn echt ten einde raad", zegt omwonende Jan Stoel. Hij voert het woord namens Belangengroep Omwonenden Parenco. Daarbij zijn ruim 150 huishoudens aangesloten die in meer of mindere mate overlast ondervinden van de papierfabriek die tegen het dorpshart aan ligt.

Het begon volgens Stoel allemaal een jaar geleden toen de tweede productielijn van Parenco opnieuw in gebruik genomen werd. Die lag sinds 2009 stil vanwege overcapaciteit van krantenpapier. Met wat aanpassingen is de lijn geschikt gemaakt voor het produceren van bruin papier. Daar wordt karton van gemaakt. ,,En dat ruik je", zegt Stoel. ,,Een misselijkmakende lucht."

Klachten

Een groep van zes Renkumers verspreidde in maart een enquête onder 800 adressen in Renkum. Meer dan 150 huishoudens meldden zich met klachten. ,,Met de meest schrijnende verhalen. Sommige Renkumers lijden zelfs aan psychische klachten door het zware gezoem", zegt Stoel die zelf op nog geen 50 meter afstand van de fabriek woont.

Belangengroep Omwonenden Parenco heeft al meerdere keren bij de overheid aangeklopt. De provincie Gelderland heeft omgevingsdienst Odra gevraagd metingen uit te voeren. ,,De resultaten zouden er in mei al zijn, maar we horen maar niets", zegt Stoel boos. Ja, hij krijgt wel een e-mail van gedeputeerde Conny Bieze terug. Maar daar staat in dat hij geduld moet hebben.

Serieus

,,En dat is ook zo", zegt Petra Borsboom, woordvoerder van Bieze. ,,Er lopen nog metingen op dit moment. Pas als alle resultaten binnen zijn en we ze hebben bestudeerd, gaan we met de omwonenden in gesprek. We nemen hun klachten uitermate serieus."

Ook bij Parenco zeggen ze dat de buurt nog even geduld moet hebben. Een groot industrieel proces van de ene op de andere dag veranderen, kan volgens directielid Raymond Jolink niet. ,,We werken er hard aan, omdat we er geen enkel belang bij hebben dat we overlast veroorzaken. We willen een goede buur zijn."

Gamma

Parenco neemt aan eind van deze maand zeven maatregelen tegen de overlast, zegt Jolink. ,,Daar is een heel traject aan vooraf gegaan", zegt het directielid. Wil Parenco iets aan het productieproces veranderen, dan begint dat met meten en onderzoeken, oplossingen bedenken, testen en uiteindelijk toepassen. ,,We kunnen niet even naar de Gamma voor een onderdeel.  Dat moet eerst voor ons ontworpen worden."

  1. Man (24) zocht warmte en wilde knuffelen, maar vrouwen voelden zich lastig gevallen: OM eist werkstraf
    PREMIUM

    Man (24) zocht warmte en wilde knuffelen, maar vrouwen voelden zich lastig gevallen: OM eist werkstraf

    ARNHEM/ DOESBURG - Een 24-jarige Arnhemmer die op de verkeerde manier naar warmte en geborgenheid zocht in Doesburg vorig jaar, moet 80 uur werkstraf en 150 dagen voorwaardelijke celstraf krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist wegens stalking van een kassamedewerkster, vernieling, bedreiging, bezit van pepperspray en een aanranding van zijn oudere huisbazin door haar vast te pakken en op de wang te zoenen.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.